Černochová (ODS): Stydím se, že lidé jako Okamura jsou součástí parlamentu

03.07.2015 13:58

„Domnívám se, že s veřejností je třeba vést dialog, aby nepodléhala vlivu extrémistů a nacionalistů,“ říká poslankyně a členka výboru pro obranu Jana Černochová (ODS), která ostře odsoudila včerejší demonstraci proti imigrantům. Sama se přitom na počátku roku zúčastnila shromážděná iniciativy Islám v ČR nechceme, za což ji odsuzovali i někteří její straničtí kolegové.

Černochová (ODS): Stydím se, že lidé jako Okamura jsou součástí parlamentu
Foto: Archiv J. Černochové
Popisek: Jana Černochová

Vnímáte středeční demonstraci Strany přímé demokracie jako projev extrémismu?

Podle mého názoru se zcela jednoznačně nejednalo o standardní demonstraci, která by patřila do demokratické společnosti. Ano, vnímám tuto akci jako extrémistickou a hanebnou. Stydím se za to, že lidé jako Tomio Okamura jsou součástí našeho parlamentu. Myslím si, že o otázce imigrační krize a s ní souvisejících problémech je třeba vést otevřenou a věcnou veřejnou debatu. Nikdo mě nemůže podezírat z toho, že bych byla zastáncem otevření hranic a relokací přistěhovalců podle kvót stanovených Bruselem. Akce podobného typu ale kritériím věcné veřejné diskuse neodpovídají ani omylem a spíše jí škodí.

Kde jsou podle vás hranice hájení národních zájmů a xenofobie?

Podle mě neexistují jednoznačná objektivní měřítka, nicméně tím nejdůležitějším vodítkem je zákon, který fakticky xenofobii řadí do kategorie trestných činů. Při hledání těchto mantinelů bych se tedy řídila především zákonem. A pokud jde o tuto demonstraci, ta nemá s hájením národních zájmů vůbec nic společného. Naopak dle mého názoru směřuje spíše proti nim, neboť se snaží současnou situaci vyhrotit víc, než je třeba, a usiluje o vyvolání nepokoje ve společnosti.

V lednu jste se zúčastnila sama jedné z "akcí proti islámu“, proč?

Této akce jsem se zúčastnila především proto, že jsem jako zákonodárce a volený zástupce veřejnosti cítila potřebu vyslechnout si názory občanů, jejich obavy či znepokojení. Akce se konala záhy po teroristickém útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo a bylo zjevné, že primárně je protestem proti extrémistickým náboženským projevům a proti islamismu. Navíc neměla charakter akce vyzývající k nenávisti či nesnášenlivosti ve společnosti. Myslím si, že demonstrace SPD byla v tomto ohledu diametrálně odlišná. Domnívám se, že s veřejností je třeba vést dialog právě proto, aby nepodléhala vlivu extrémistů a nacionalistů.

Měla podle vás včera policie zasáhnout - alespoň proti těm z demonstrantů nesoucím šibenice a vykřikujícím věty o "vraždách a popravách"?

Nebyla jsem na té demonstraci osobně přítomna, tedy nedovedu úplně posoudit, jak mohla policie vnímat situaci přímo na místě. Nicméně z fotografií, záběrů a informací, které jsem zaznamenala v médiích, situaci posuzuji tak, že zde zřejmě došlo k porušení zákona a bylo by možné to klasifikovat jako veřejné podněcování k nenávisti vůči určité skupině osob. Užití šibenic, byť symbolické, hrozby smrtí politickým představitelům, to skutečně do civilizované společnosti nepatří a lidé, kteří něco takového podporují, nejsou lidé, ale nebezpeční fanatici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.