Chabr (TOP 09): Praha připravuje zásadní směny pozemků se státem

02.02.2022 13:49

Ty pomohou rozvoji nemocnice na Vinohradech, kurtů na Letné či výjezdní stanice pražské záchranky

Chabr (TOP 09): Praha připravuje zásadní směny pozemků se státem
Foto: TOP 09 / Martin Kubica
Popisek: Jan Chabr

Radní hl. m. Prahy souhlasili s dodatkem, který by vyřešil některé majetkové nedostatky mezi státem a metropolí. 

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí
Díky směnám pozemků by mohla Fakultní nemocnice Královské Vinohrady získat prostor pro vybudování nového traumacentra. Hlavní město by naopak získalo možnost rozvíjet dále prostor tenisových kurtů a jejich okolí na Letné či zlepšit podmínky pro záchranáře, kteří sídlí v ulici 28. pluku v Praze 10.

Pražští radní se na svém pondělním zasedání věnovali možné směně několika pozemků v Praze se státem. Za pozemky v areálu vinohradské nemocnice, která by tak získala prostor pro výstavbu traumacentra, by hlavní město mohlo získat například tenisové kurty na Letné, u kterých by hrozilo, že by mohly být prodány soukromníkům, nebo také vilu nedaleko zmíněné nemocnice, jež by mohla být využita pro rozšíření pražského systému zdravotní péče.

„Tiskem, se kterým jsme souhlasili, se připravuje dodatek, který by měl odblokovat dlouhodobě připravovanou a již schválenou směnu mezi hlavním městem, Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady a státem. Tato směna je klíčová z několika faktorů, například pro nemocnici znamená možnost získání tolik potřebných pozemků pro výstavbu traumacentra, které je v dané chvíli nedostatečné a je velmi potřebné pro rozvoj nemocnice a vybudování nového pracoviště na území hlavního města. Praha by tímto tiskem měla získat tři klíčové nemovitosti – například areál kurtů na Letné, čímž dojde ke scelení pozemků. Chtěli jsme především předejít tomu, aby se tyto klíčové pozemky dostaly do rukou soukromých vlastníků, kteří by se případně snažili o změnu územního plánu. My deklarujeme, že zachováme tyto pozemky jako volnočasový sportovní areál,“ říká radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr.

Součástí směny by měl být také objekt výjezdové stanice Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy v ulici 28. pluku v Praze 10 – Vršovicích. Z této stanice vyjíždí vozy pražské záchranky a metropole by tak mohla záchranářům vytvořit důstojnější podmínky zrekonstruováním objektu.

„Je důležité, že bychom měli získat výjezdovou stanici v ulici 28. pluku, která potřebuje nutně rekonstrukci, a je v ní dnes umístěna záchranná služba. Mimo jiné bychom měli získat také objekt v Říčanské ulici, který by měl do budoucna sloužit pro strategický rozvoj pražských sociálních a zdravotních služeb,“ doplňuje radní Jan Chabr. Směnu bude muset ještě schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

19:02 Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

Otevřený dopis zveřejněný na svém veřejném facebookovém profilu k rukám ministra Víta Rakušana.