Dostál (Stačilo!): Reforma zdravotnictví to rozhodně není

14.12.2023 7:09 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotnictví.

Dostál (Stačilo!): Reforma zdravotnictví to rozhodně není
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborník na zdravotnické právo, Ondřej Dostál

Skrz odboráře (dík!) jsem dostal "v paragrafech" návrh zákona, který pan Válek a Fiala slibovali při podepisování dohody s lékaři. Reforma zdravotnictví to rozhodně není. Jen novela zastaralého zákona 48/1997 Sb. "Zavádí" tu přeshraniční péči, co ji už dávno máme zavedenou ze směrnice, pár dalších řešení v pořádku, jiná spíš legrační. Rozbor si uděláme v příští Právní džungli, ale je to jen snaha technicky polepit dávno nefunkční předpis.

Proč nefunkční? Úhradotvorné procesy založeny na dohodě soukromých či polosoukromých entit (odborných společností, sdružení lékařů, poradních sborů na MZ ve stylu "MeSES), které se mají korporativisticky domluvit na tom, co se stane s povinně odvedenými veřejnými penězi. Živná půda pro korupci. Ty nám zvedneš ruku pro úhradu léku, my si u tebe zaplatíme klinické studie, tenhle styl. Tam už jsme, kvůli tomu netřeba zákon měnit. Skutečné řešení by znamenalo "vyhnat kšeftaře z chrámu" (zde z Ministerstva), ale to Válkovi nikdo nedovolí.

Přijde ještě nějaká další, opravdová reforma? Nebo je to jen píár? Sázím na to druhé, ale uvidíme. Třeba přijde pod stromeček..

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…