Exner (STAN): Válka bude trvat, dokud se Rusko nezmění

20.03.2022 19:38 | Ze sítí

Informace na facebookovém profilu k projevu na jednání zástupců parlamentů členských zemí OECD

Exner (STAN): Válka bude trvat, dokud se Rusko nezmění
Foto: STAN
Popisek: Martin Exner

Mluvil jsem za ČR na OECD Global Parliamentary Network v Paříži. Je to jednání zástupců parlamentů členských zemí Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj - OECD. Mluvil jsem o tom, že Putinova válka je "černá labuť", která změnila vše. Není to jen válka proti Ukrajině, ale válka proti hodnotám demokratických zemí. Tato válka bude trvat, dokud se Rusko nezmění a nebude vyznávat tytéž hodnoty.

Nevíme, kdy a jak válka skončí, za jakou cenu a s jakým výsledkem. Řekl jsem, že podporujeme opatření na rychlé omezení a postupné ukončení závislosti na ruské ropě a plynu. Je to příležitost urychlit Green Deal. Za Česko vidíme za vhodné využít jadernou energetiku k překlenutí období k plně zelené energetice. Česko udělalo chybu, když zrušilo tendr na dostavbu Temelína. Nyní se rozjíždí tendr na dostavbu dvou bloků v Dukovanech.

Myslím, že Německo, Belgie a další státy by měly prodloužit provoz všech jaderných elekráren, aby mohly už na příští zimu častečně nahradit vytápění plynem. Upozornil jsem, že Česko i ostatní státy mají ovládání systémů elektráren, vodáren i další infrastruktury přes internet a to je velmi zranitelné kybernetickými útoky. Naproti tomu Rusko si vybudovalo uzavřené systémy.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí

Kybernetické útoky na infrastrukturu se dají očekávat. Energie a obzvlášť elektřina jsou krví nejen ekonomiky, ale i každé domácnosti, a především komunikace - bez elektřiny nejde internet, telefon, televize, rádio. Co tedy nyní dělat?

Napřed musíme vítězně ukončit válku na Ukrajině. Vede se tam zbraněmi, tak tam musíme dodávat zbraně, peníze a samozřejmě humanitární pomoc. Musíme se důstojně postarat o uprchlíky. Musíme izolovat Rusko politicky i ekonomicky a dokud se nezmění na zemi, která respektuje universální demokratické hodnoty, pravidla a mezinárodní právo. A samozřejmě musíme podporovat demokratickou část ruské společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.