Fiala (SPD): Tady už je něco prohnilého a nevím kde

10.03.2021 18:30

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2021 k návrhu na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k ekologické katastrofě na řece Bečvě

Fiala (SPD): Tady už je něco prohnilého a nevím kde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové,

já půjdu s velmi stručným, krátkým komentářem jenom k několika věcem. Samozřejmě se to v první řadě týká Bečvy. Já jsem moravský poslanec a je pro mě úplně nepochopitelné, že v dnešní době dokáže někdo zlikvidovat 40 tun ryb, několik kilometrů, možná několik desítek kilometrů povodí řeky, a policie to nevyšetřila.

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí

Já si pamatuji, že se mě na to ptali už redaktoři České televize asi před půl rokem a kromě toho, že jsem nabyl přesvědčení, že je nutné podpořit tu komisi, vytvoření té vyšetřovací komise, protože tady už je něco prohnilého a nevím kde, jestli v policii, nebo někde, to prostě není možné v dnešní době, abychom nebyli schopni říct po roce vyšetřování, že se něco stalo a že někdo za to může. Já si myslím, že je to principiální věc a že to musí být padni, komu padni a že ta fyzická nebo právnická osoba prostě musí dostat nepodmíněný trest.

A teď to, proč jsem se vlastně rozhodl vystoupit. Celá slavná Evropská unie tady mluví o takzvaném Green Dealu, o tom, jak bude snižovat emise, o tom, jak budeme mít čisto, čisté ovzduší, jak budeme snižovat CO2, všechno, co má uhlíkovou stopu, je špatné. Krávy už se nebudou chovat na maso, protože prdí a mají uhlíkovou stopu. Tak to přesně říká Evropská komise a Evropská unie. Ale tady prostě nejsme schopni vyšetřit takovou totální havárii, která prostě zničí kus naší země. To je pro mě úplně nepochopitelné, že budeme vynakládat v budoucnu, a za hnutí SPD říkám jasně, že nepodpoříme žádný Green Deal, protože to je ideologické šílenství zelených a rudozelených. Ale co prostě je pro mě úplně nepochopitelné a to, co si myslím, že bychom měli řešit, aby nám tady někdo nekazil a neničil životní prostředí, faunu a floru v České republice. Za hnutí SPD říkám, že uděláme všechno pro to, aby se to vyšetřilo co nejdříve, podíváme se v té vyšetřovací komisi i na to, proč se to nevyšetřilo a kdo za to může, protože taková věc se prostě nesmí opakovat.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.