Gregorová (Piráti): Sobotní volby v Gruzii vnímáme jako referendum o stavu země

02.10.2021 11:41 | Tisková zpráva

Už dnes občané Gruzie rozhodnou, kdo zasedne na radnicích všech 64 okresech. Lokální volby pečlivě sleduje také pirátská europoslankyně Markéta Gregorová, která je už od čtvrtka přímo na místě v rámci pozorovací mise.

Gregorová (Piráti): Sobotní volby v Gruzii vnímáme jako referendum o stavu země
Foto: Repro FB
Popisek: Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti)

„Od čtvrtka se scházíme se zástupci stran, ambasadorem EU, prezidentkou země Salome Zourabishvili či premiérem Gruzie, Irakli Garibashvilim. Zároveň jsme neopomenuli i zástupce nevládního sektoru a občanské společnosti. Do volební soboty je naším úkolem nasát atmosféru, pochopit příčiny a okolnosti polarizace, která Gruzii v posledních měsících významně paralyzuje, a konečně připravit se na to, na co si při sobotním sčítání dát největší pozor,“ popisuje náplň mise Gregorová.

Misi pořádá Evropský parlament, v Gruzii jsou i zástupci Rady EU či individuálních zemí. Gregorovou, která je místopředsedkyní delegace Euronestu, ve výpravě doplnilo celkem šest kolegů z různých zemí a frakcí.

Mezi EU a Gruzií je úzké partnerství. Provázány jsou asociační dohodou, smlouvou o volném obchodu, mikrofinanční asistencí, i platformami Východního partnerství a Euronestu. „Aby si snad někdo nemyslel, že strkáme nos, kam nemáme – Gruzie to podstupuje dobrovolně, neboť má přímý zájem bližší a přátelské vztahy,“ vysvětluje Pirátka. „Výhody, které z takových vztahů plynou, ovšem logicky vyvažují i povinnosti. A mezi ty patří potřebné reformy soudnictví, demokratizace státu, ochrany lidských práv a podobně.“

Mise je reakcí na dlouhodobě znepokojivý stav v zemi. „Gruzie se už tak dlouho utápí v krizi, že jako zodpovědný partner zkrátka musíme pozorně sledovat, zda našemu partnerovi můžeme z jeho problémů pomoci, anebo zjistíme, že musíme naše vztahy přehodnotit. V tomto smyslu vnímáme zítřejší volby jako svého druhu referendum o stavu země,“ dodává Gregorová.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …