Hamáček (ČSSD): Navrhnu premiérovi na post ministra kultury Michala Šmardu

29.05.2019 10:29

Předseda ČSSD Jan Hamáček v úterý oznámil, že na post nového ministra kultury navrhne místopředsedu strany Michala Šmardu. Toto jméno oficiálně prezidentovi Miloši Zemanovi předá premiér České republiky Andrej Babiš v nejbližší době.

Hamáček (ČSSD): Navrhnu premiérovi na post ministra kultury Michala Šmardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

„Vzhledem k tomu, že pan prezident nepřijal demisi Antonína Staňka, navrhnu zítra panu premiérovi, aby ústavním postupem navrhl panu prezidentovi odvolání ministra kultury a navrhl mu jmenovat ministrem kultury Michala Šmardu,” řekl Hamáček.

Michal Šmarda se na ministerstvu obklopí odborníky z oblasti kultury. Jeho hlavním úkolem bude především uklidnit situaci na resortu kultury a dotáhnout do konce výběrové řízení na ředitele Národní galerie a ředitele Muzea umění v Olomouci: „Je potřeba, aby byl ministr schopen komunikovat nejen v rámci svého resortu, ale také o ostatních tématech politiky. Michal Šmarda je zkušený manažer a vyjednávač, a to resort kultury nyní potřebuje. Jsem přesvědčen, že je schopen naplnit ta očekávání, která od resortu kultury mám. To znamená - uklidnit situaci, obnovit komunikaci se zaměstnanci a samozřejmě dotáhnout do konce výběrové řízení na obě pozice, které jsou teď volné - ředitel Národní galerie a ředitel Muzea umění v Olomouci,” dodal Hamáček.

Michal Šmarda, starosta Nového města na Moravě, chce především navázat důvěru s kulturní obcí: “Není to jednoduché rozhodnutí, ale je důležité, aby měl resort kultury stabilní vedení, a aby tam nedocházelo k dalšímu chaosu. Je důležité resort zklidnit,” uvedl Šmarda.

Antonín Staněk oznámil odchod z čela úřadu k 31. květnu. Ministr kultury čelil kritice poté, co v polovině dubna odvolal ředitele Národní galerie v Praze Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…