Hejtman Grolich: Máme tu krizový stav, který se netýká pouze Moravy

22.11.2021 13:57 | Tisková zpráva

V nemocnicích na jižní Moravě leží k dnešnímu dni 826 covidových pacientů, z toho 123 na JIP. Neočkovaní pacienti tvoří 70 % nakažených, za poslední týden se mezi nimi začínají častěji vyskytovat mladí lidé. Zbylých 30 % jsou očkovaní pacienti.

Hejtman Grolich: Máme tu krizový stav, který se netýká pouze Moravy
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jan Grolich, 4. hejtman Jihomoravského kraje

V tomto případě se jedná většinou o seniory starší 75 let s vícero přidruženými chorobami. Statistiky také potvrdili pozitivitu u více jak 40 % provedených testů na covid. Hejtman Jan Grolich se po pondělním jednání Krizového štábu JMK vyjádřil pro centrální nouzový stav.

„Některé z našich nemocnic jsou již na hraně svých možností, zjednodušeně to znamená - jsme ve stavu, kdy nejsme schopni poskytovat standardní zdravotnické služby, nemůžeme vám zaručit, že vám poskytneme patřičné ošetření, když ho budete potřebovat. Proč? Protože máme nemocnici plnou covidových pacientů. Delta varianta je velmi nakažlivá, nebýt očkování, tak bychom dnes už neřešili žádný nouzový stav. Nemocnice by totiž přetekly a umíralo by mnohem více lidí. Chtěl bych proto poděkovat všem, co se rozhodli pro očkování. Výhledově očekáváme na začátku prosince až tisíc hospitalizovaných, z toho přes 200 bude potřebovat JIP lůžka,“ predikoval ze statistických dat hejtman Jan Grolich a upozornil na nutnost posílení kapacity očkování. „V Brně se situace ještě jakžtakž zvládá, ale horší je to v okresních nemocnicích. Ředitelé se snaží navýšit kapacitu očkování na dvojnásobek, aby se každý zájemce k němu dostal co nejdříve.“

V současnosti pomáhá zdravotnickému personálu na jihu Moravy 39 členů Armády ČR, 8 zdravotníků z Hasičského záchranného sboru JMK (konkrétně ve vyškovské nemocnici a ve FN u sv. Anny). Jihomoravská policie dnes na Krizovém štábu JMK nabídla na výpomoc 16 dobrovolníků. Zdravotnická záchranná služba JMK, které v posledních deseti dnech vzrostly výjezdy o více než 35 % oproti předchozímu období, zvažuje aktivizaci svého traumaplánu.

„Máme tu krizový stav. Tento krizový stav se netýká pouze Moravy, ale za pár dnů se bude týkat celé České republiky. Není potřeba vyhlašovat stav nebezpečí na úrovni krajů, stav nebezpečí je pouze pro lokální problém. Musíme si uvědomit, že na jaře minulého roku patřily mezi nejpostiženější ty nejmenší kraje velikosti jednoho dvou okresů. Nyní jsou na tom nejhůř jedny z největších krajů. Vyhlášení nouzového stavu by tak bylo v současné situaci ze strany vlády naprosto logickým krokem,“ uvedl na závěr hejtman Jan Grolich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…