Hejtman Štěpán dnes předal premiérovi vlády otevřený dopis

09.11.2018 17:21

Hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán dnes během jednání Asociace krajů ČR s Vládou ČR předal otevřený dopis adresovaný předsedovi Vlády ČR a ministru zdravotnictví. V dopisu vyzývá vládu k okamžitému řešení nedostatku zdravotnického personálu.

Hejtman Štěpán dnes předal premiérovi vlády otevřený dopis
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

Vážený pane předsedo vlády, vážený pane ministře,

v Královéhradeckém kraji aktuálně chybí minimálně sto zdravotních sester. Toto číslo bude i nadále růst. Na několika místech je situace již teď kritická, na Rychnovsku například schází dvě desítky sester. Pro region se spádovou oblastí 80 tisíc obyvatel a nedalekou průmyslovou zónou Solnice-Kvasiny, kam denně směřují tisíce lidí, je to obrovské riziko. Problém s nedostatkem zdravotnického personálu ale není jen v Královéhradeckém kraji, trápí celou Českou republiku.

Jedním z důvodů je, že republika stárne a s ní i personál nemocnic. Jen v rychnovské nemocnici je teď 63 sester z celkového počtu 256 nad hranicí 51 let. V celém kraji je pak více jak 200 sester za hranicí 56 let. Do několika let se tedy dá očekávat další vlna odchodů, která ještě zvýší nedostatek zdravotnického personálu.

V tuto chvíli potřebujeme zvýšit nástupovost absolventů středních zdravotnických škol. Studenty musíme motivovat k nástupu do profese zdravotní sestry. K tomu je potřeba jediné – zajistit, aby profese zdravotní sestry byla opět prestižní, jako tomu bylo naposledy před 15 lety.

Situaci je ale nutné řešit urgentně. Nabízí se možnost náboru zahraničního personálu. Nedávný průzkum na Rychnovsku prokázal, že obyvatelé budou raději, když je ošetří sestra z cizím jménem či přízvukem, než když je neošetří nikdo. Je tedy nutné zajistit, aby pro takové cizince byl zjednodušen přijímací proces.

V neposlední řadě nesmíme v žádném případě dopustit další odchody zdravotnického personálu z našich nemocnic. Vláda České republiky i kraje musí společně vytvořit systém benefitů, který zajistí jejich setrvání. Nejde jen o náborové příspěvky či různé formy sociální podpory. Musíme zvýšit platy zdravotních sester tak, aby neodcházely do soukromého sektoru, jak se tomu v současnosti děje.

Důrazně Vás žádám, aby Vláda České republiky začala tento problém ihned řešit a vyvinula patřičné kroky. A pokud mohu mluvit za hejtmany krajů České republiky – jsme otevřeni Vašim návrhům a budeme rádi za každé řešení současného stavu.

Všem nám jde přeci o stejnou věc.

S úctou

PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D., hejtman
Hradec Králové 9. listopadu 2018

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…