Hejtman Vondrák: Přesvědčili jsme vládu, aby přispěla na stavbu Černé kostky

25.04.2018 21:04

Jednou z priorit radních kraje bylo během návštěvy vlády vyjednat podpis memoranda o spolupráci při novostavbě vědecké knihovny v Ostravě. Podařilo se.

Hejtman Vondrák: Přesvědčili jsme vládu, aby přispěla na stavbu Černé kostky
Foto: Petr Kupka
Popisek: Hejtman Ivo Vondrák.

Dohodu podepsali ministr kultury Ilja Šmíd, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a primátor Ostravy Tomáš Macura. Stát tak na Černou kostku přispěje 800 milionů korun, Ostrava poskytne 150 milionů, zbytek zafinancuje kraj.

Memorandum stvrdilo spolupráci při výstavbě celkem tří projektů. Kromě vědecké knihovny se budou stát, kraj a město Ostrava spolupodílet i na tzv. Bílém stínu, tedy přístavbě ke Galerii výtvarného umění v Ostravě, která v současnosti nemá dostatečné kapacity pro edukační činnost. Další významnou novostavbou pak bude koncertní síň, která bude mít perfektní akustiku, nadstandartní kapacitu pro posluchače (1300 míst) a zázemí pro Janáčkovu filharmonii Ostrava.

„Jsem přesvědčený, že se memorandum podařilo sjednat právě díky návštěvě vlády. Ty dva dny byly opravdu náročné, premiér a ministři objeli spoustu lokalit v kraji. Vzali jsme je na místa, která podporu státu vyžadují, takže si vláda mohla udělat obrázek o tom, co potřebujeme podpořit. Stávající prostory vědecké knihovny jsou opravdu v tristním stavu, jako vědci se mi při každé její návštěvě chce skoro plakat. Podobný dojem tento nevyhovující stav zřejmě udělal i na vládu, a tak jsme si plácli. Kromě podpisu dobrovolné dohody s Třineckými železárnami má tak návštěva vlády další konkrétní výsledek,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák a dodal, že dalším důvodem, že vláda na Černou kostku přispěje, mohla být i skutečnost, že je Moravskoslezský kraj jediným v republice, kterému zatím stát na vědeckou knihovnu nepřispěl.

Během dvoudenní návštěvy kraje se vláda rozdělila na několik delegací. Premiér navštívil například MSIC, mošnovské letiště, nemocnici v Bílovci nebo Domov Březiny. Ostravskou vědeckou knihovnu si byli prohlédnout ministr kultury Ilja Šmíd, ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga a vládní zmocněnec Milan Hnilička. Doprovázel je 1. náměstek hejtmana pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo, který řekl: „Všechny tři projekty, které postavíme právě díky dnešnímu podpisu memoranda, jsou nesmírně důležité a strategické pro rozvoj kultury v kraji.

Náš region má v této oblasti co nabídnout a Černá kostka, Bílý stín i nová supermoderní koncertní hala nám umožní být na světové úrovni. Jedinečná nová koncertní síň jistě přiláká do našeho kraje spoustu mezinárodně uznávaných interpretů a rovněž výjimečné projekty. Díky těmto třem stavbám se vysoká úroveň nabídky kultury v našem kraji ještě pozdvihne a přiláká spoustu obdivovatelů kultury napříč uměleckými obory.“

Moravskoslezská vědecká knihovna- „Černá kostka“
dle návrhu Akad. arch. Ladislava Kuby a Ing. M. A. Tomáše Pilaře
předpokládané náklady 1.350. mil. K
stát 800 mil. Kč, město Ostrava 150 mil. Kč, MSK 400 mil. Kč
zahájení realizace stavby – polovina roku 2020, dokončení realizace stavby – rok 2022

Přístavba Domu umění – Galerie 21. století „Bílý stín“
studie stavby Ing. arch. Josefa Pleskota
předpokládané náklady 600 mil. Kč
stát 300 mil. Kč, město Ostrava 150 mil. Kč, MSK 150 mil. Kč
zahájení realizace stavby – polovina roku 2020, dokončení realizace stavby – rok 2022

Přístavba Domu kultury – Koncertní sál JFO
studie dle výsledku dvoufázové architektonické soutěže
předpokládané náklady 1.450 mil. Kč
stát 600 mil. Kč, město Ostrava 550 mil. Kč, MSK 300 mil. Kč
vyhlášení architektonické soutěže- rok 2018, zahájení realizace stavby – rok 2022

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.