Hejtmanka Mračková Vildumetzová: Ministerstvo dopravy nerespektuje dohodu

17.06.2019 15:30

Reakce předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanky Karlovarského kraje Mgr. Jany Mračkové Vildumetzové na informace ministra dopravy Vladimíra Kremlíka k nulové sazbě mýta

Hejtmanka Mračková Vildumetzová: Ministerstvo dopravy nerespektuje dohodu
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Ministr dopravy Vladimír Kremlík měl původně s kraji jednat o jejich připomínkách ke stanovení nulové sazby mýta na silnicích I. třídy v ČR v souvislosti s rozšířením hrazení mýta na dalších 900 kilometrech těchto komunikací od roku 2020. Připomínky, které jsme v termínu zaslali ministerstvu dopravy, obsahovaly pouze 9 úseků silnic I. třídy v ČR, kde kraje připouštějí platbu mýta. Namísto toho jsme se nyní z médií dozvěděli, že ministerstvo rozšíří mýto na dalších silnicích I. třídy, protože nulová sazba by zpochybnila mýtný tendr. A objíždění úseků, kde se mýto platí, bude hlídat policie. Ministerstvo prý také navrhne kompenzační opatření.

Považuji to za nerespektování původní dohody s ministerstvem dopravy, že stát zohlední souhrn připomínek krajů ke stanovení úseků s nulovým mýtem. Chápu, že nový pan ministr se nemusí memorandem svého předchůdce řídit, ale považovala bych přinejmenším za vhodné, kdyby nejprve jednal s kraji a teprve poté zveřejňoval rozhodnutí ohledně placení mýta. Jestliže nebudou brány v potaz požadavky krajů na stanovení nulové sazby mýta v případě konkrétních úseků tak, jak jsme to zaslali ministerstvu dopravy, budeme rozhodně trvat na tom, že kraje dostanou peníze z výběru mýta na opravy silnic II. a III. tříd, které budou poškozovány tím, jak kamiony budou objíždět placené úseky. Samozřejmě to ohrozí bezpečnost provozu v obcích poblíž silnic I. třídy a zhorší kvalitu životního prostředí.

Navíc považuji za nefér vyjádření o tom, že by objíždění placených úseků silnic I. třídy bránila policie. Všichni víme, že při současném podstavu policistů, a to především v přímém výkonu služby (dopravní a hlídková policie a policisté na obvodních a místních odděleních), nebudou tito schopni každodenně v rámci své činnosti hlídat objízdné trasy na všech úsecích silnic II. a III. tříd napojených na nově zpoplatněných téměř 900 km silnic I. třídy.

Jak se zdá, budeme ale mít příležitost zasednout k jednacímu stolu s ministrem dopravy a o tomto tématu diskutovat. Hejtmani tomu věnovali v uplynulém období velké úsilí a mnoho času, proto by měl ministr s kraji mluvit. Podle mých aktuálních informací bych se měla sejít s ministrem dopravy za účasti předsedy Svazu měst a obcí ČR během zítřejšího dne.

Mgr. Jana Mračková Vildumetzová
Předsedkyně Rady Asociace krajů ČR, hejtmanka Karlovarského kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.