Hladík (KDU-ČSL): Na Orlí vzniklo centrum pro předcházení vzniku odpadů

08.07.2019 7:37

Musím vyhodit nepotřebný nábytek nebo vybavení do domácnosti? Nedá se ještě využít? Na tuto otázku odpoví pracovníci nového informačního centra pro předcházení vzniku odpadů na ulici Orlí 8.

Hladík (KDU-ČSL): Na Orlí vzniklo centrum pro předcházení vzniku odpadů
Foto: kduprobrno.cz
Popisek: Petr Hladík (KDU-ČSL)

 Zájemci se zde doví, že staré nádobí, stolky, židle nebo postele mohou odvézt na sběrná střediska, kde se díky spolupráci brněnského magistrátu a společnosti SAKO dostanou až k potřebným. Centrum bude mít otevřeno od pondělí do pátku v čase 9 až 17 hodin.

Dřevěné, kovové či plastové stoly, stolky, židle, skříňky, komody, postele i police. Veškerý použitelný nábytek, ale také drobnosti z domácnosti mohou obyvatelé Brna odevzdat na šesti sběrných střediscích. Následně jej odbor sociální péče nabízí potřebným k vybavení sociálních bytů. Město zajistí dovezení vybraného nábytku přímo na místo. „Projekty re-use, retro-use a re-nab fungují několik let. Ze čtyř míst, kam mohou lidé nosit použité věci, jsme je rozšířili na šest. Dnes jsme k tomuto otevřeli informační centrum, kde se může široká veřejnost dovědět více. Výhodou je jeho poloha v centru. Lidé se tak nemusejí dotazovat přímo ve sběrných střediscích, které většinou sídlí na kraji města,“ komentoval první náměstek primátorky Petr Hladík.

Nové informační středisko najdou lidé v centru města na Orlí 8. „Zajímavostí je, že projekty, které dávají druhý život starším věcem, zaměstnaly za podpory úřadu práce 16 lidí s handicapem. Těm všem chci poděkovat i za to, že se v novém centru půl roku zaškolovali,“ uvedl Pavel Paleček z Amerického fondu, který se na projektu podílí.

Věci, které už lidé nepotřebují, mohou odnést do sběrných středisek Hapalova, J. Svobody, Dusíkova, Okružní, Veveří a Ukrajinská. Projekt retro-use, který se zaměřuje na předměty vyrobené před rokem 1989, má středisko na Francouzské 36. „Dále bychom chtěli projekt posunout dále a otevřít tzv. re-shop, kde by použité věci mohli lidé donášet, ale i kupovat. Zároveň by zde vznikly coworkingové prostory, dílny a kavárna. Spolupracujeme na tom se společností SAKO, v jejichž areálu by tento shop mohl vzniknout,“ dodal Petr Hladík.

Brno spustilo projekt re-use v roce 2016.  Unikátní je v tom, že využívá zdánlivě nepotřebné věcí, které pak najdou další využití. K tomu se následně přidal re-nab, projekt na využití starého nábytku, a retro-use.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.