Hrkal (ANO): Zavedení bezplatné MHD je správný krok vůči občanům

12.02.2018 17:42

Město v současné době dotuje MHD částkou ve výši 14 milionů korun. Na jízdném se přitom ročně vybere necelých 7 milionu. Budou mít Chebané MHD zdarma?

Hrkal (ANO): Zavedení bezplatné MHD je správný krok vůči občanům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stíny hnutí ANO

Vedení města intenzivně uvažuje o zavedení bezplatné MHD pro občany Chebu. Dojít by k tomu mohlo ještě letos, nejspíš od začátku nového školního roku. „Myslíme si, že příklady z mnoha měst v Evropě i u nás zcela jasně ukazují na výhody zavedení bezplatné hromadné dopravy, ať už jde o úbytek aut v těchto městech nebo výrazné snížení ekologické zátěže výfukovými plyny. Dlouholetým vzorem je sedmasedmdesátitisícové belgické město Hasselt. Tam došlo téměř k úplnému vyloučení osobní dopravy z centra. Dosáhli toho i díky výraznému posílení sítě zastávek. V praxi to funguje. Občanům se vyplatí jet hromadnou dopravou a auto nechat zaparkované doma. Navíc máme problém s uzavřenou lávkou na Švédský vrch a bezplatnou MHD by obyvatelé této lokality určitě přivítali,“ řekl místostarosta Michal Pospíšil.

Inspiraci čerpala chebská radnice například také ve Frýdku Místku, kde bezplatnou hromadnou dopravu zavedli již v roce 2010. Reagovali tím na výrazný pokles počtu cestujících v MHD a s tím související nárůst individuální dopravy. „V době spuštění projektu „MHD zdarma“ evidovali ve Frýdku Místku 3,8 milionu cestujících ročně. V roce 2016 jich už bylo téměř 7,4 milionu. Musíme sice brát v potaz skutečnost, že Frýdek Místek je skoro dvakrát větší než Cheb a je jinak urbanisticky členěn, ale i tak si myslím, že podobný dopad v nárůstu počtu cestujících by bylo možné očekávat i u nás. Jen pro zajímavost, v Chebu vloni autobusy MHD přepravily necelý milion cestujících,“ doplnil starosta Chebu Zdeněk Hrkal.

A jak to ve Frýdku Místku funguje? Pro využívání bezplatné dopravy si musí cestující vyřídit speciální čipovou kartu. Ty jsou v několika barvách. Žlutá je pro cestující nad 70 let a stojí 180 Kč. Pro její získání je vedle obvyklých záležitostí jako vyplněná žádost, fotografie či občanský průkaz nutné předložit důchodový výměr. Zelená je pak pro ostatní zájemce. Stojí 300 Kč a pro její získání je potřeba doložit potvrzení o takzvané bezdlužnosti. Kromě toho existuje i černá čipová karta, která slouží jako elektronická peněženka.

Případnému zavedení bezplatné MHD bude v Chebu předcházet podrobná analýza nákladů a zhodnocení vytíženosti jednotlivých linek. „Myslím, že zavedení bezplatné MHD by pro město a zejména naše občany bylo jednoznačně správným krokem. Možná budou muset být přehodnoceny páteřní trasy ve městě i napojení okrajových částí, které by podle mého názoru mělo být intenzivnější než v současné době,“ poznamenal starosta. 

„Na misce vah budou na jedné straně zvýšené náklady na zajištění hromadné dopravy, se kterými je potřeba počítat, na straně druhé pak ekologické, dopravní a sociální aspekty. Město v současné době dotuje MHD částkou ve výši 14 milionů korun ročně. Na jízdném se přitom ročně vybere necelých 7 milionu. Už nyní mají dopravu zdarma senioři ve věku nad 65 let, kteří tvoří více než třetinu ze všech cestujících,“ dodala místostarostka Eva Horná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce