Jirsa (ODS): Proč vědcům nevadilo 115 výjimek pro těžbu v srdci Šumavy?

10.04.2011 8:58

Je prokazatelné, že bývalé „ekologické“ vedení NPŠ vytěžilo nejvíce dřeva v historii NPŠ za poslední dva roky.

Jirsa (ODS): Proč vědcům nevadilo 115 výjimek pro těžbu v srdci Šumavy?

Vážení vědci z Jihočeské univerzity, kteří v těchto dnech mediálně kritizujete nového ředitele Národního parku Šumava a jeho plány na zastavení kůrovcové kalamity, dovolte mi, abych vám položil několik otázek. Ve svých mediálních prohlášeních vyjadřujete obavy o osud Šumavy a obavy z toho, že kácením v nejcennějších částech Šumavy zničí dr. Stráský podstatu národního parku. Je však prokazatelné, že bývalé "ekologické" vedení NPŠ vytěžilo nejvíce dřeva v historii NPŠ za poslední dva roky.

Je veřejným tajemstvím, že většina dřeva skončila v zahraničí. Takový postup lze jednoduše vysvětlit. Ten, kdo nechává kůrovce úmyslně množit má zájem na tom, aby těžby dřeva rostly.

Proč vám nevadilo, že bývalé a vámi podporované vedení Národního parku Šumava těžilo v zónách zařazených do tzv. bezzásahovosti a na tuto těžbu v srdci parku za poslední období vydalo Ministerstvo životního prostředí 115 výjimek?

I v médiích byly zveřejňovány případy, kdy harvestory těžily v oblastech, kam byl lidem z důvodu ochrany přírody zakázán přístup. Proč vám nevadilo, že na Šumavě bylo za poslední dva roky nejvíce těžební techniky v historii parku?

Proč jste neprotestovali, když byl minulým vedením Správy NP Šumava zřízen kalamitní štáb a kůrovcová těžba narostla a těžby výrazně překročily všechny rekordy národního parku?

Proč vám nevadilo, když v posledních dvou letech, za minulého vedení NPŠ, rychle narostly ohromné holiny a k tomu plochy odumřelého lesa. Nenávratně zmizela plocha vzrostlého lesa o rozloze několika tisíc hektarů, nejcennějších lesů na Šumavě.

Jen za rok 2010 vlivem žíru kůrovce uschlo téměř milion vzrostlých smrků.

Když nyní voláte "neničte srdce Šumavy", proč jste mlčeli, když minulé vedení kácelo právě v tomto srdci, v prvních nejcennějších zónách po tisících stromech? V roce 2009 těžilo v Národním parku Šumava téměř 50 harvestorů a v roce 2010 to bylo 30 harvestorů a jen za poslední dva roky bylo vytěženo téměř 700 tisíc metrů krychlových kůrovcového dřeva. To jste neznali skutečný stav lesa a nechali si namlouvat báchorky o nezasahování? Proč nyní hlasitě protestujete proti možnému použití insekticidů, když rozsah žádosti o jejich použití byl letos výrazně nižší, než v loňském roce, kdy o jejich použití žádalo vámi podporované vedení parku?

Prohlašujete-li, že dr. Stráský chce zničit Šumavu, přesvědčili jste se o jeho záměrech, které mají v úmyslu zastavit množení kůrovce, což je smyslem jeho koncepce zpracované expertní skupinou? Stejně tak je smyslem jeho koncepce zabránění odumírání lesa a zamezení vytváření holin. A ihned po stabilizaci kůrovcové kalamity upřít veškeré úsilí na stabilizaci lesů změnou dřevinné skladby a posílení jejich rozrůzněnosti. Nebo si opravdu myslíte, že kůrovcovou kalamitu na Šumavě zastaví neúčinné používání entomopatogenní houby, jak jste prohlašovali v minulosti?

##MINIPAS 46##

Více:
Šumava změní logo. Suchý strom tam nechci, říká Stráský

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…