Jurečka (KDU-ČSL): Chci nastartovat rozvoj moderní energetiky

06.04.2021 14:15

Komentář na facebookovém profilu k rozvoji energetiky

Jurečka (KDU-ČSL): Chci nastartovat rozvoj moderní energetiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Proto navrhuji zavedení systému aukcí, který se v zahraničí velmi osvědčil a naše vláda ho nepochopitelně opomíjí. Například v Německu se podařilo díky tržní soutěži stlačit ceny solární energie od roku 2015 až o polovinu! U nás by mohl v tomto desetiletí přinést úsporu miliard a vytvořit desetitisíce pracovních míst! Jak? To se dočtete níže.

V navrhovaném systému bude mít vláda možnost vyhlašovat samostatná kola aukcí pro daný typ zelené energie, a to podle vývoje technologií. Systém je tak technologicky neutrální a zajišťuje, že tu vznikne skutečné tržní prostředí pro využívání obnovitelných zdrojů a tlak na budoucí využití těch nejlevnějších a nejefektivnějších. Jako odběratelé díky tomu budeme čerpat výhody zelené energie za rozumné peníze.

Z hlediska zájemců o výstavbu by systém fungoval tak, že by předkládali své projekty s jasně stanovenými výkupními cenami. Provozní podporu by získali pouze ty s nejnižší cenou. Navíc ve svém návrhu jasně definuji, kam lze umístit solární projekty. Jde zejména o střechy, průmyslově znečištěné lokality nebo neúrodnou půdu. Aukce se mohou vyhlásit také pro inovativní řešení jako jsou projekty agrivoltaiky nebo fotovoltaiku umístěnou na vodní hladině.

Na podporu dosáhnou malé a střední výrobny, firmy, školy, úřady, obce nebo i rodinné domy. Ti všichni by mohli umístit solární panely na střechy svých nemovitostí a začít za předem jasně stanovených podmínek vyrábět solární energii. Vláda s něčím takovým bohužel vůbec nepočítá.

Celý systém jsem připravoval ve spolupráci se Svaz moderní energetiky, Svazem průmyslu a obchodu, Hospodářskou komorou, Svazem měst a obcí nebo se Sdružením místních samospráv a s ekologickými organizacemi. Ti všichni vidí v rozvoji obnovitelných zdrojů výrazný potenciál. Konkrétně se jedná jen v průběhu tohoto desetiletí o reálný prostor k vytvoření až 30 tisíc pracovních míst a růst HDP o 7%!

Současně můj návrh zavádí pro odčerpání možných nepřiměřených zisků zvýšení solární odvodu (tzv. solární daň) a to ve výši 10 % pro projekty z roku 2009 a 2010. Solární odvod přinese každý rok do státního rozpočtu až 5,5 miliardy, o které půjde snížit zatížení spotřebitelů v platbách na zelené zdroje energie. Je to jasná a předvídatelná částka, na rozdíl od vládního návrhu nebude nutné zvyšovat kapacity úředníků pro kontroly projektů a opatření je také předvídatelné pro majitele elektráren.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.