Havlíček: Rusko prostě nemůžu ignorovat

01.04.2021 8:23

Ruský Rosatom nelze z tendru o dostavbu Dukovan bez kompletní analýzy vyhodit „od stolu“, pokud však nesplní bezpečnostní požadavky, budeme mít po zpracování bezpečnostního dotazníku velmi dobré argumenty, proč jim říct, že nebude na dostavbu pozván, řekl k otázce účasti Ruska v dukovanském tendru ministr obchodu, průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) pro DVTV. Varoval, že pokud příští vláda od jádra odstoupí, pak nám již nic jiného než závislost na Rusku nezbude.

Havlíček: Rusko prostě nemůžu ignorovat
Foto: Screen TV Prima
Popisek: Karel Havlíček v pořadu Partie

Anketa

Přivolali byste policii na shlukující se a popíjející spoluobčany?

30%
70%
hlasovalo: 12902 lidí
Havlíček odmítl předpovědět, zdali by v tendru na dostavbu Dukovan mohl Rosatom uspět. „Kdo bude osloven v tendru, rozhodne příští vláda,“ ujistil v rozhovoru. Odeslání bezpečnostního dotazníku zájemcům podle ministra neznamená, že budou poté skutečně osloveni i v rámci samotného tendru. Pokud však budou Rusové vybráni do tendru a splní podmínky, pak zakázku na dostavbu Dukovan mohou vyhrát.


Bezpečnostní dotazník má nyní podle Havlíčka za cíl připravit pro příští vládu podklady pro rozhodnutí, kdo bude osloven. „Jakákoliv vláda, ať už tato, nebo příští, bude moci kohokoli kdykoli vyřadit, ať už před tendrem, v průběhu tendru nebo na konci tendru,“ dodal.

„Pokud by někdo měl jakékoli pochybnosti, předpokládám, vláda, že to je bezpečnostní riziko a ta vláda by se měla rozhodovat na základě doporučení bezpečnostních složek, tak to může kdykoliv zastavit,“ míní o účasti Ruska. Zdůraznil, že zatím nikoho do tendru nezařazují a bezpečnostní dotazník budou vyhodnocovat bezpečnostní služby.

K výtkám ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), tvrdícího, že je „Rusko bezpečnostní hrozba“, pak namítá, že on z pohledu svého ministerstva „nemůže ignorovat“ všechny čtyři možné dodavatele. „Přece nemůžu ignorovat technické parametry,“ kontroval.

Havlíček nechápe, proč by mělo být Rusko vyřazeno již nyní, před začátkem soutěže. „Co tím riskujeme? My přece teď neriskujeme vůbec nic,“ namítá. Zdůraznil, že ten, kdo vstupuje do bezpečnostní prověrky, se vzdává možnosti arbitráže se státem, naopak pro příští vládu z dotazníku vzniknou podklady pro rozhodování.

Bezpečnostní dotazník má obsahovat rovněž kontrolu vlastnických struktur či dodavatelských vztahů společností.

Moderátor Michael Rozsypal však s oslovením všech čtyř možných dodavatelů prostřednictvím dotazníků i přes varování bezpečnostních služeb před Ruskem spokojený nebyl. „A vy se tedy, pane ministře, musíte tím bezpečnostním dotazníkem ptát, jestli je Rusko bezpečnostní hrozba, anebo ne?“ tázal se Havlíčka. Ten se ohradil, že bezpečnostní dotazník obsahuje mnohem sofistikovanější otázky a bude to i jakýsi opěrný bod a zdůvodnění pro vládu, pokud se rozhodne nějakého z uchazečů vyřadit.

Varoval, že Rosatom nám dodává jaderné palivo a jde o významného dodavatele, takže jej nelze bez kompletní analýzy vyhodit „od stolu“. „Když to dobře zdůvodníme a oni požadavky nesplní, máme velmi dobrý argument, proč jim říct, že nebudou pozváni,“ vysvětlil.

Pokud se u nás nezačne investovat do výstavby jaderných bloků, museli bychom podle Havlíčka začít stavět obnovitelné zdroje, ale zároveň bychom byli závislí i na plynu. „A na kom budeme závislí v plynu?“ pokynul směrem k Rusku.

Podklady k dostavbě bloků by měly zamířit kromě ruského Rosatomu i francouzské EdF, jihokorejské KNHP a kanadsko-americkému Westinghouse. Čína byla z tendru na výstavbu nového bloku v Dukovanech vyloučena.

Celý rozhovor můžete zhlédnout zde:


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…