Jurečka (KDU-ČSL): Nadbytek papírování u nás dlouhodobě brzdí stavební řízení

05.08.2021 17:35

Komentář na facebookovém profilu ke stavebnímu řízení.

Jurečka (KDU-ČSL): Nadbytek papírování u nás dlouhodobě brzdí stavební řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Nadbytek papírování u nás dlouhodobě brzdí stavební řízení, proto

  • Stavební řízení bude plně digitalizované. Bude snadné sledovat, komu a jak dlouho leží žádost o stavební povolení na stole. Více podpoříme výstavbu na brownfieldech. To zabrání dalšímu rozrůstání měst do krajiny a na zemědělskou půdu. Posílíme roli samospráv v územním plánování.
  • Je pro nás důležitá podpora všech forem bydlení. Nechceme nikoho diskriminovat, proto budeme podporovat bydlení vlastnické, družstevní i nájemní.
  • Půjčkami obcím chceme podpořit výstavbu nájemního bydlení s důrazem na seniory, zdravotně a sociálně oslabené. Chceme také zřídit mapu obvyklého nájemného, která pomůže k férovému a transparentnímu prostředí a stabilním podmínkám pro nájemce i pronajímatele.
  • Intenzivnější výstavbu chceme podpořit také daňovými výhodami. Budeme investory motivovat k výstavbě nájemního bydlení, proto zkrátíme odpisovou dobu příslušných budov. Na rekonstrukci a výstavbu standardních bytů pak snížíme DPH z 15 na 10 procent. Výsledkem bude vyšší motivace k výstavbě a zároveň nižší konečné ceny bytů. Společně s dalšími kroky, které sníží vedlejší náklady spojené s výstavbou, tedy především zahušťování intravilánů měst a následné nižší výdaje do infrastruktury, si bude stát moci takové snížení daní dovolit.

Více na www.spolu21.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Na cílený rozvoj venkova směřuje 64 milionů

18:05 Hejtman Červíček: Na cílený rozvoj venkova směřuje 64 milionů

Na rozvoj menších obcí formou dotační podpory obecních projektů v rámci Programu obnovy venkova Král…