KONS: Peníze na ruku

10.07.2019 5:34

Do mezirezortního připomínkového řízení zamířila aktualizace koncepce rodinné politiky z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí.

KONS: Peníze na ruku
Foto: Redakce
Popisek: Logo Konzervativní strany

Konzervativní strana se odvolává na své prohlášení „Nediskriminujme!” (2017), v jehož rámci navrhla zrušit slevu na dani za umístění dítěte ve školce (tzv. školkovné), zrušit veškeré dotace „na dítě“ směřující do školek a zvýšení slevy na dani za každé dítě do 6 let věku o alespoň 11 tis. Kč ročně*). Nyní Konzervativní strana kritizuje návrh na další prohloubení diskriminace rodičů, kteří preferují péči o své děti v rodině: zřizování dotovaných jeslí. Podpora náleží všem rodičům bez rozdílu – nikoli selektivně těm, kteří se rozhodnou své děti do jeslí umístit.

Konzervativní strana kromě toho navrhuje odměnit ty rodiče, kteří v rámci tzv. domácího vzdělávání zajišťují výuku svých dětí doma, a tím zmírnit jejich znevýhodnění.**) Pozitivním krokem by bylo i symbolických 2 000 Kč na měsíc a vzdělávané dítě.***) Optimální formou by byla opět sleva na dani. Jsme si přitom vědomi, že takové opatření spadá primárně do kompetence Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva financí, stejně jako toho, že toto patrně není směr, kterým by se současná ministryně práce a sociálních věcí paní Maláčová chtěla vydat. Bylo by to však skutečně prorodinné opatření.

Za Konzervativní stranu
Jan Kubalčík
předseda

*) V roce 2017 bylo tzv. školkovné ve výši až 11 000 Kč za rok, v roce 2018 až 12 200 Kč za rok. V roce 2019 je tzv. školkovné již ve výši až 13 350 Kč za rok. I námi navrhované minimální navýšení slevy na dani za každé díte do 6 let věku je tedy v současnosti přiměřeně vyšší.

**) Panuje společenská shoda na tom, že jistá část vybraných daní má být vynakládána na vzdělávání dětí. Z jakého důvodu mají být přáslušné prostředky odepřeny v případě vzdělávání těch dětí, které jsou v souladu s platným zákonem vzdělávány doma?

***) V nejméně příznivém případě byl v roce 2018 normativ neinvestičních nákladů na žáka základní školy 41 223 Kč ročně. Škola, ve které je žák vzdělávaný doma veden, obdrží 25% normativu. Pokud by stát přispěl rodině, která žáka doma vzdělává, 24 000 Kč ročně, systém na tom stále spolehlivě vydělá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.