Konečná (KSČM): Je na čase zkrotit divoké krátkodobé pronájmy a pomoci bydlení

25.11.2023 6:03 | Komentář

Krátkodobé pronájmy bytů nabízených skrze online platformy, jako je například Airbnb, můžou být sice výhodné díky relativně nízkým cenám pro turisty, místním však obvykle přínosem nejsou.

Konečná (KSČM): Je na čase zkrotit divoké krátkodobé pronájmy a pomoci bydlení
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Krátkodobě pronajímané byty tlačí nahoru ceny bydlení, negativně ovlivňují kvalitu života v jejich okolí a platformy o nich často před úřady skrývají přesné a spolehlivé údaje.

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21868 lidí

To by ale mohla změnit nedávno přijatá dohoda mezi Evropským parlamentem a členskými státy EU na regulaci těchto pronájmů. Díky ní by online platformy musely s úřady sdílet přesnější a úplnější data o ubytování, které je skrze ně nabízeno, včetně přesných adres. To může přispět právě nejen k lepšímu výběru daní, ale také k tvorbě lepší místní legislativy, která by pomohla zkrotit zmíněné negativní dopady.

Dohoda nabízí i větší ochranu před podvodným pronajímáním bydlení. Tahle pasáž dohody mohla být klidně tvrdší, ale buďme rádi za první kroky k nápravě stavu.

Pokud bude nová regulace digitálních platforem nakonec přijata, bude na městech samotných, jestli ji plně využijí a budou po online platformách vyžadovat sdílení dat, po pronajímatelích registraci a případně i povolení k nabídce jejich bytu ke krátkodobému pronájmu. Mimochodem, řeč je o 15 000 jednotkách (údaj z roku 2020) jen v Praze, kde by mohli bydlet lidé dlouhodobě, ale majitelům se vyplatí půjčit klíče občas na pár dní turistům. Doufám, že naše města využijí možnosti regulace naplno a přispějí tím k řešení nedostupného bydlení, palčivého problému současnosti.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Článek byl převzat z Profilu Ing. Kateřina Konečná

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…