Korselt (TOP 09): Quo Vadis Liberec?

15.01.2024 14:20 | Komentář

S příchodem nového roku se otevírá prostor pro zamyšlení nad rokem, který již zašel za obzor minulosti. Je to čas, kdy v nás rezonuje ozvěna uplynulých měsíců a my s nostalgií hodnotíme jejich odkaz. Současně je to ale i doba, kdy s nadějí hledíme vpřed s přáním, ať jsou dny příští plné inspirace a odvahy objevovat nejen to, co nás čeká, ale i to, co můžeme sami vytvořit.

Korselt (TOP 09): Quo Vadis Liberec?
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Jednou z prvních zpráv, které jsme mohli na počátku roku číst, byla úvaha agentury Bloomberg, že se Česko může kvůli nástupu elektromobility stát „Detroitem Evropy“. Ano, v průběhu posledních desítek let se v našem regionu Liberecka a Mladoboleslavska stal automobilový průmysl se svými výrobními závody a dodavatelskými řetězci dominantním sektorem ekonomiky. A nástup elektromobility zcela jistě představuje pro tento průmysl zásadní strukturální změny, které mohou být pro řadu firem likvidační. Přetváření průmyslu může reálně vést k rozsáhlému propouštění pracovníků, což vyžaduje proaktivní hledání řešení k minimalizaci sociálních dopadů, jako je například rekvalifikace pracovní síly.

S příchodem umělé inteligence (AI) se objevuje potenciál pro nový rozvojový motor a tím je kreativní průmysl. Umělá inteligence je často vnímána jako nástroj pro automatizaci a efektivitu, ale její vliv sahá daleko za hranice tradičních průmyslových aplikací. V kreativním sektoru může AI sloužit jako nástroj pro rozšíření lidské kreativity a inovace. Algoritmy strojového učení jsou schopné analyzovat velké množství dat, rozpoznávat vzory a generovat nápady, které by mohly inspirovat umělce, designéry, hudebníky a další tvůrce. V oblasti reklamy AI umožňuje vytvářet personalizované a cílené kampaně, které oslovují konkrétní publikum s přesností, jež byla dříve nemyslitelná. Ve vydavatelství může AI pomoci při analýze čtenářských preferencí a predikci trendů, což vede k lepšímu rozhodování o tom, které knihy vydat. V audiovizuálním průmyslu mohou AI nástroje pomoci s editací videa, efekty a dokonce s tvorbou scénářů. Využití AI v kreativním průmyslu může vytvořit nová pracovní místa a přilákat talent, který by jinak hledal příležitosti v zahraničí. AI může napomoci k vytvoření ekosystému start-upů, digitálních studií a inovačních hubů, které by mohly regionálně konkurovat i na mezinárodní scéně. Jednou z největších výzev při integraci AI do kreativního průmyslu je obava z toho, že stroje nahradí lidské tvůrce. Nicméně, realita může být mnohem optimističtější. AI není náhradou za lidskou kreativitu, ale nástrojem, který ji může rozšířit.

Spolupráce mezi AI a lidskými tvůrci může vést k nevídaným formám umění a inovací. Pro maximalizaci potenciálu AI je nezbytné investovat do široké škály vzdělávacích programů a tréninků, které připraví pracovní sílu na efektivní práci s novými technologiemi. To zahrnuje vzdělávací příležitosti od základní umělecké výchovy až po středoškolské, postgraduální a univerzitní kurzy, zejména na technických fakultách. Významně nám mohou pomoci i aktivity spojené s mezinárodním festivalem Anifilm, který již pátým rokem působí právě v Liberci a který představuje významnou platformu pro rozvoj kreativního průmyslu. Díky přítomnosti zahraničních hostů a porotců se otevírají dveře pro mezinárodní spolupráci. Není třeba vyrážet do světa, složitě hledat partnery, ten svět přijíždí pravidelně do Liberce. Máme tedy výjimečnou příležitost učit se „doma“ a přímo od těch nejlepších. Pokud se nám tedy podaří rozvíjet sektory s vysokou přidanou hodnotou, jako je právě kreativní průmysl, nemusíme se nutně stát „Detroitem“ Evropy, jak varuje agentura Bloomberg. V Liberci již existuje silná alternativa, která jasně definuje jeho budoucnost.

ROBERT KORSELT, PŘEDSEDA RO TOP 09 LIBEREC

Zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL