Koudelka (Trikolora): Volební preference občanů v zahraničí

16.05.2022 12:33

Není náhodou, že navrhované korespondenční hlasování v zahraničí podporují vládní strany pětikoalice a odmítá opozice.

Koudelka (Trikolora): Volební preference občanů v zahraničí
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Politické preference občanů v zahraničí se radikálně liší od občanů volících a převážně žijících na území Čech, Moravy a Slezska. V posledních volbách do Poslanecké sněmovny roku 2021 byly hlasy zahraničních voličů přiřazeny do Ústeckého kraje. Podíváme-li se na výsledky hlasování zahraničních voličů, zjistíme mocenský monopol pětikoalice.

Koalice Piráti a Starostové získala 50,57% hlasů. Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) získala 34,26% hlasů. Jakákoliv jiná volební strana již nezískala pět procent a nevstoupila by do pomyslné zahraniční Poslanecké sněmovny, kde by koalice Pirátů a Starostů měla 119 mandátů. Nejsilnější domácí samostatně kandidující hnutí ANO 2011 získalo jen 4,99% hlasů, SPD 2,19% a Trikolora Svobodní Soukromníci 1,6% hlasů. Pro srovnání uveďme skutečný celostátní výsledek: Spolu 27,79%, ANO 27,12%, Piráti a Starostové 15,62%, SPD 9,56%, Trikolora Svobodní Soukromníci 2,76%. Imaginární vláda dosazená ze zahraničí by byla tvořena výlučně koalicí Pirátů a Starostů a v imaginární zahraniční Poslanecké sněmovně by vládě dělaly jedinou opozici strany koalice Spolu.

Protože dosud musí zahraniční voliči, stejně jako občané na území Čech, Moravy a Slezska, vykonat hlasování osobně, došlo na velvyslanectví a konzuláty jen 13 236 voličů. Jejich hlasy měly určitý význam v Ústeckém kraji, kde volilo i s nimi asi 380 000 voličů, ale byly celostátně zanedbatelné, když volilo více než 5,4 milionů voličů.

Touha přilepšit v příštím volebním výsledku může být motivací i při prosazování či naopak odporu vůči připuštění korespondenčního hlasování, jehož cílem je zjednodušit volby pro občany v zahraničí, kteří nežijí ve městě, kde máme velvyslanectví či konzulát. Důsledkem bude větší vliv zahraničních voličů na vznik vlády u nás. Jak velký je otázkou. Avšak voliči v zahraniční mají jiné problémy a tedy i politické preference, než voliči doma. Nejasné je, nakolik by si domácí voliči nechali ze zahraničí vnutit vládu, kterou nechtějí.

Převzato z profilu politika.

Článek byl převzat z Profilu Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Musíme říct zavčas STOP!

12:06 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Musíme říct zavčas STOP!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vpouštění politiků a neziskovek do škol