Koudelka (Trikolora): Vousáči pozor! Výrobce tvrdí, že respirátor nosit nemáte

14.05.2022 17:14

Ministerstvo zdravotnictví ignorovalo upozornění výrobce respirátorů.

Koudelka (Trikolora): Vousáči pozor! Výrobce tvrdí, že respirátor nosit nemáte
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Málo kdo čte návody k jednoduchým věcem a tedy i k respirátorům. Člověk je vezme a intuitivně užije v rámci obecné lidské rozumnosti. Prof. Jan Pirk je jeden z mála, který si návod přečetl a upozornil mne, že respirátory nemají nosit vousáči, za což mu děkuji.

Přečetl jsem si návod na použití respirátoru GPP2 od výrobce z Karlových Varů. A skutečně v rámci části UPOZORNĚNÍ je věta: Nepoužívejte, máte-li vousy nebo jakékoliv jiné ochlupení obličeje, které by mohlo zamezit těsnému přilnutí mezi obličejem a ochranným prostředkem.

To, že nečtou návody běžní lidé, je jejich věcí. Něco jiného je, neřídí-li se návodem držitelé moci, kteří určité výrobky vnucují lidem proti jejich vůli. Ministerstvo zdravotnictví ve svých mimořádných opatřeních nařídilo nošení respirátorů i vousáčům a na toto upozornění výrobce nereagovalo. Buď proto, že na ministerstvu nikdo návod nečetl, nebo jej četli a vykašlali se na to. Ovšem vnucování ochranných a zdravotních pomůcek lidem v rozporu s pokyny výrobce je porušení povinnosti dobré správy ministerstvem. Ministerstvo nereagovalo na tuto skutečnost výjimkou pro vousaté, ale ani se k této skutečnosti nevyjádřilo v odůvodnění opatření.

Vousáči, pokud jste dostali pokutu za nenošení respirátoru, kterou jste ještě nezaplatili, braňte se, že jste postupovali podle pokynů výrobce, tedy podle návodu.

Článek byl převzat z Profilu Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…