Krumer (SPD): Nesmíme být lhostejní k současnému dění

21.11.2021 14:58

Kdo říká, že zdražení elektřiny nejde řešit, tak lže. Můžou za to ti, kteří zavinili po roce 1989 zcizování našich výrobních kapacit, díky divoké i kuponové privatizaci.

Krumer (SPD): Nesmíme být lhostejní k současnému dění
Foto: archiv politika
Popisek: Vladislav Krumer

Kdo říká, že zdražení elektřiny nejde řešit, tak neříká pravdu. Můžou za to ti, kteří zavinili po roce 1989 zcizování našich výrobních kapacit, i díky divoké i kuponové privatizaci. 

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67634 lidí
Jsou to především ta hnutí a strany, které o tom rozhodovaly, a opět se derou k moci, aby svoje dílo dokončily. Současná hospodářská krize souběžně s krizí politického systému zaviňuje i propad burzy, a další kolaps světové ekonomiky. Cesta je včas z burzy odejít, elektřinu, vodu, teplo, a dodávky plynu a nafty mít výhradně ve státním majetku, bez jeho rozkrádání a bez účasti na burze. Pokud se týká dodávek plynu, tak jít cestou Maďarska, které si udělalo smlouvu s Ruskem na přímé dodávky, s dlouhodobě fixovanou cenou, která je téměř třikrát nižší, než my plyn nakupujeme na burze. Jenom tak se dá zachránit, aby naši občané měli k dispozici tyto základní potřeby k bydlení a alespoň trochu slušnému životu. Stejně tak je to i se zemědělstvím, a potravinářskou výrobou. Je zajímavé odkrýt, kdo je akcionářem ČEZu a vlastníkem fotovoltaických polí stavěných především na zemědělské půdě, a kdo rozhodl o její nehorázné výkupní ceně, fixované na desítky let. Tito lidé a strany by neměly být ve vládě ani v parlamentu, protože prokázaly a prokazují, že jim nejde o občany, ale o sebe a o svoje výhody a zisky.

Nadávají a kritizují dobu před rokem 1989, ale sofistikovaně rozkradli a rozebrali ty majetky, které lidé v té době vytvořili a vybudovali. Příkladem toho jsou zejména výrobní elektro kapacity, a jejich přenosová soustava. Dokonce tyto dvě související oblasti, ČEZ nedávno v tichosti od sebe oddělil, a vznikly dvě firmy. To rovněž zaviňuje zdražování ceny elektřiny. I tady by se mělo rozkrýt, kdo a proč to rozhodl, kdo z toho má výhody a zisky, a jmenovitě, kdo a jak velkým je akcionářem. Byla by to práce pro orgány činné v trestním řízení, protože je to strategická komodita pro všechny činnosti. Také by to byla i práce pro BIS, ale ta je asi zaneprázdněná, musí řešit Vrbětice.

Všechno se dá řešit, když je vůle věnovat se prioritám. Pozastavit, anebo zrušit plánované nákupy pro armádu, těch devadesát miliard použít na vykoupení akcií a majetku státem, odejít z burzy, stanovit a regulovat přijatelné ceny elektřiny pro občany. Tu třetinu elektřiny, kterou vyrábíme navíc, prodávat sousedním zemím za ceny na mezinárodním trhu obvyklé. Rychle vyhlásit výběrové řízení na dostavbu Dukovan, bez pletich, kdy se v současnosti politizuje účast zájemců o tendr, a vylučují se ti nejlepší, nejspolehlivější a nejlevnější, Rusko a Čína. V tom jsou další stamiliardy, které by se daly pro státní rozpočet ušetřit. Rusko už dostatečně a dlouhodobě prokazuje svoji kvalitu, stabilitu i provoz našich atomových elektráren, které převážně budovalo, dodává do nich spolehlivě a bez problémů palivové tyče. Neposlouchat a nerespektovat příkazy a vyhrožování z EU, pracovat pro naše občany, a pro náš stát. Horší to být už nemůže než to, co se na nás valí z EU, včetně Green Dealu, a to také převážně zaviňuje současné problémy. Nebo budeme svítit opět loučí a svíčkami, vyrábět elektřinu třením ebonitové tyče liščím ocasem, a čekat, až bude svítit slunce a foukat vítr.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…