Lahoda (Piráti): ohár trpělivosti přetekl, kumulace kauz vznikající brněnské koalice přesáhla únosnou mez

20.10.2022 5:34 | Tisková zpráva

Události posledních dní nás definitivně přesvědčily, že na vznikající široké koalici s ODS, ANO, KDU-ČSL, STAN, TOP 09 a ČSSD se Piráti nemohou při jakkoliv velké míře dobré vůle podílet.

Lahoda (Piráti): ohár trpělivosti přetekl, kumulace kauz vznikající brněnské koalice přesáhla únosnou mez
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

V rámci dohod povolebního vyjednávání a ve finálním nastavení koaliční dohody by nakonec neměli občané Brna jistotu, že by Piráti, jediný politický subjekt bez stínu korupční kauzy, mohli efektivně dozorovat činnosti Rady a vedení města. Nastavení koalice minimalizovalo Pirátům vhled a pravomoce v resortech a institucích, kterými by mohli účinně koalici hlídat a systémově zamezit případnému klientelismu či nekalému jednání.

„Nejen vzhledem k teprve se rozbíhajícímu vyšetřování kauzy spojené s černovickou pískovnou a byty na Brně-sever, ale také vzhledem k Piráty rozkryté kauze podvodného přidělování bytů na Brně-střed (kauza Pavlač), všem důvěrně známé kauze Stoka, machinacím s byty a k možným dalším problémům budoucích koaličních subjektů s transparentností a zákonem nemůžeme aktivně tuto koalici podpořit, natož se stát její součástí. Nepodepíšeme se pod to,“uvádí Marek Lahoda, lídr kandidátky a kandidát na primátora za Piráty v zářijových komunálních volbách.

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32342 lidí

„Absolvovali jsme řadu vyjednávání a před včerejšími událostmi jsme si uměli představit možnost realizace některých našich důležitých programových bodů. Díky tomu doufáme, že zůstane v programovém prohlášení vznikající koalice něco z pirátských nápadů. A vše, co by mohlo být pro Brno dobré, budeme jako konstruktivní opozice pro Brňany ze všech sil podporovat. Budeme dohlížet na to, aby se koalice nevzdala svých slibů,“ dodává předseda brněnských Pirátů Michal Marciniszyn.

„Piráti budou usilovat z řad opozice o vhled do dění z vedení kontrolního výboru, namísto původně zamýšleného hnutí SPD. Věříme, že se tak stane, neboť je jistě zájmem koalice, aby byla hlídána z opozice pořádně a dávala veřejnosti méně důvodů k pochybám, zda není ve spárech klientelistických vazeb,“ doplňuje zvolená zastupitelka města Brna Monika Lukášová Spilková, která právě z kontrolního výboru napomohla k odhalením v kauze Pavlač. „Šli jsme do voleb se silným programem a vůlí realizovat potřebné změny. Šli jsme tam ale také s heslem Odvaha dělat, co je správné. A víme, že v tuto chvíli je správné jít do opozice. Dlužíme to občanům, voličům i své vlastní integritě,“ uzavírá.

Dalšími důvody rozhodnutí místního sdružení Pirátů jsou například nevole členů koalice přistoupit ke zrušení subjektivních kritérií v přidělování městských bytů pro minimalizaci korupčního potenciálu a zjevná nemožnost naplno plnit programové priority strany, především ohledně transparentnosti. Našimi programovými prioritami zůstávají dostupné bydlení, udržitelná doprava, péče o životní prostředí, kvalitní veřejný prostor a samozřejmě jako vždy transparentnost, zpřetrhání klientelistických vazeb a digitalizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě