Laudát (KAN): V reálném životě nelze etiku, morální závazky a dovednosti oddělit

27.02.2021 13:06

Komentář na facebookovém profilu k aktuální situaci.

Laudát (KAN): V reálném životě nelze etiku, morální závazky a dovednosti oddělit
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

No konečně: tak už pár pisálků a politologů začíná přemýšlet o skutečných příčinách, proč jsme dneska v tom marastu, v jakém s kovidem jsme. S tvrzením, že za všechno může Babiš si už evidentně nevystačíme. Jeho řízení země je tragické, ale schopná společnost dokáže do značné míry vládní nemehla vykrýt svojí osobní odpovědností. A to se, přiznejme si soudruzi, neděje.

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí

Ubohost, s jakou si část lidí není schopna odpustit srocovací zimní radovánky či popíjení v putykách se zatemněnými okny, je trapná, ostudná a v XXI. století i dost neobvyklá. Žvásty o kovidu šíří bývalý prezident, jeho synek, vládní a skorovládní papaláši vyhlašují opatření a sami je porušují.

Nicméně situace je  zcela odpovídající dlouhodobému hodnotovému žebříčku českých občanů. Štvaní proti křesťanským církvím, sprosté lhaní po schválení zákona o nápravě některých majetkových křivd, absolutní absence výchovy k etice, překroucená hodnota vlastenectví, absence patriotismu, mizerná vzdělanost, bezcílný ateismus ..... jsou rodnými bratříčky a sestřičkami aktuálního stavu.

V klubu angažovaných nestraníků už klíč k vysvětlení současné krize známe. Naše ideové Dvacatero bylo kvůli kovidu loni prezentováno sice až v červenci, ale pořád ještě před aktuální krizí. Začíná mottem: V reálném životě nelze etiku, morální závazky a dovednosti oddělit.  Neříká vám to něco o směru, kterým je třeba přemýšlet?  A následuje 1. bod Dvacatera: etika je vždy odolnější než zákon. Nad všechno stavíme etiku. Kdyby se česká společnost ve své většině řídila etickými pravidly, tak v aktuálním marasmu nebudeme. On by totiž na Hradě neležel ani Zeman a ve Strakovce by nebyl ani jeden z těch, co tam chodí dneska. A šlo by se dál - nikdo by se nesnažil sobecky si užít a ohrozit slabé a nemocné nákazou, více lidí by se aktivně zapojilo do pomoci potřebným namísto jejich ohrožování.  A v tezích KANu je i rozvinutí prvního pravidla: Klíčem ke spravedlivé společnosti je, že zákony se v čase budou přibližovat etice, nikoli naopak. Na etických pravidlech postavené transakční operace (zde se těmito operacemi nemyslí jen transakce obchodní, ale jakékoli lidské interakce) jsou vždy spolehlivější, než operace založené na zákonech. Je neetické přenášet svoje rizika na druhé.

Prostý pohled na současnou politickou scénu dává tušit, že po volbách to asi lepší nebude, jakkoli bych si to přál. Kdy jste naposledy od politika slyšeli slovo etika? Zkuste se zamyslet. A to čemu dnes řada z vás tleská a vzhlíží s nadějí, není a nebude řešením.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky