Liberecký kraj: Výstava staveb vás provede stoletým výročím republiky

28.05.2018 13:17

Letošní oslavy stého výročí vzniku Československa mají mnoho podob. Historii architektury od roku 1918 do současnosti připomene v Liberci výstava „Stavby století republiky 1918–2018 v Libereckém kraji“. Expozice bude přístupná od 31. května do 24. června tohoto roku ve foyer obchodního centra Plaza v Liberci. Slavnostní vernisáž se uskuteční ve středu 30. května od 16 hodin. Záštitu nad akcí převzala radní Libereckého kraje Radka Loučková Kotasová.

Liberecký kraj: Výstava staveb vás provede stoletým výročím republiky
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Zástupci Libereckého kraje ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků a nakladatelstvím FOIBOS BOOKS sestavili komisi z řad odborníků architektury, stavitelství, historiků umění a odborných pracovníků památkové péče. Tato komise provedla výběr 50 staveb, které budou reprezentovány v publikaci „Stavby století Libereckého kraje“. Na jejím vydání se v této chvíli pracuje. „Na výstavě budete mít pak možnost zhlédnout 23 staveb Libereckého kraje doplněných o dalších 5 objektů z celé České republiky,“ doplňuje Radka Loučková Kotasová, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Slavnostní vernisáž se uskuteční ve středu 30. května od 16 hodin. Výstava je přístupná veřejnosti od posledního květnového dne do 24. června 2018, a to každý den od 9 do 20 hodin.

Ve 20. a 30. letech minulého století se Československo řadilo mezi nejvyspělejší ekonomické a kulturní země Evropy a světa. Již za první republiky se v architektonické tvorbě v kraji angažovaly desítky regionálních tvůrců. Autory významných staveb jsou dále například Vladimír Karfík, Heinrich Lauterbach, Thilo Schoder, Josef Zasche, Jan Gillar či Zdeněk Plesnik. V současnosti Radim Kousal, Jiří Suchomel a další.

Mimořádnou úroveň v historii poválečné architektury má tvorba inženýrů sdružených kolem Karla Hubáčka, autora světoznámého vysílače a hotelu na Ještědu. Právě jejich tvorba z 60. let minulého století znamenala jedno z nejslavnějších období libereckých architektů. V plném proudu je stavba Ještědu, vznikají i projekty zaměřené na tzv. dolní centrum Liberce. Miroslav Masák navrhuje pavilon F pro Liberecké výstavní trhy a jiné stavby. Sdružení inženýrů a architektů v Liberci rozšiřuje své působení v celé republice. Část tohoto výběru je zachycena na zmiňované výstavě. „Jejím úkolem bude mimo jiné prezentovat Liberecký kraj na celorepublikové výstavě Stavby století republiky 1918–2018 ve výstavních síních pražského Mánesa od 15. září do 10. října 2018,“ uzavírá Loučková Kotasová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice