Lochman (STAN): Bez tohoto zákona další stabilitu nezajistíme

11.03.2022 15:27

Projev na 15. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2022 k vládnímu návrhu zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaným invazí vojsk Ruské federace

Lochman (STAN): Bez tohoto zákona další stabilitu nezajistíme
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Mnichova Hradiště Mgr. Ondřej Lochman, Ph.D. (Žijeme pro Hradiště)

Pěkné dopoledne, vážení kolegové, vážená paní předsedkyně, vážení ministři,

měl jsem za to, že tu řešíme pouze technickou záležitost v danou chvíli, že je tu neporozumění jednomu termínu techniku v rámci toho zákona. Toto bylo prostřednictvím paní předsedající panem Haasem a dalšími vysvětleno. Mám pocit, že v tomto je jasné ujištění.

S čím mám nyní problém, je to, že jak vystoupení - prostřednictvím paní předsedající - pana kolega Langa, pana kolegy Síly, je to takové, že na začátku vždy řekneme: Ano, my podporujeme Ukrajinu, ano, my chceme přijmout všechny uprchlíky. Pak přijde to magické slůvko ale a v tu chvíli jakoby lehce to první neplatí. A je to vždycky o tom, že tu věc relativizuje. Když ji zrelativizujete, tak je to skvělé a opravdu skvělé zázemí pro celou tu dezinformační scénu, protože se řekne, ano, my jim musíme pomoct, ale co ti naši lidé? Samozřejmě že toto všechno děláme kvůli tomu, že jsme čeští poslanci, snažíme se o to, abyste zde byla stabilita. Ten zákon přichází proto, že ti ukrajinští uprchlíci už tady jsou, další sem míří. Bez tohoto zákona tu další stabilitu nezajistíme.

Já bych chtěl všechny pořádat, ať už z této strany, či z této strany, především z této strany (ukazuje vlevo), prosím nerelativizujme ty pojmy. Když to budeme dělat, tak vytváříme ještě více nejistoty u našich občanů. Máte pocit, že jsou lidé málo vyděšení? Mně jako starostovi volají, ptají se, jestli máme jaderné kryty. Volají, ptají se, co všechno se bude dít. Mají obavy. Chtějí pasy pro své děti, protože zvažují, kdyby to přišlo, aby mohli emigrovat. Takže prosím, neděsme ty lidi více. Buďme tady jasní, racionální, faktičtí a držme pohromadě!

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…