Maleček (SOL): Práce na vyhotovení územní studie pokračují

28.03.2018 22:51

V loňském roce zadal Jihomoravský kraj v rámci veřejné zakázky zpracování „Územní studie nadřazené dálniční a silniční sítě v jádrovém území OB3 metropolitní rozvojové oblasti Brno“ architektonické kanceláři knesl kynčl architekti s.r.o. z Brna.

Maleček (SOL): Práce na vyhotovení územní studie pokračují
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Brna-sever Martin Maleček (Sdružení občanů Lesné)

Vypracováním dokumentu získá Jihomoravský kraj možnost podrobnějšího hodnocení prověřované oblasti. Studie vyhodnotí vzájemnou prostorovou a funkční koordinaci zejména tří záměrů: polohu D43 v úseku D1 – Kuřim, potřebu, popř. opodstatnění, jihozápadní tangenty a lepší napojení na dálnici D1 v úseku Brno-Slatina – Holubice. Studie prozkoumá dopady těchto záměrů, prověří a upřesní podmínky pro jejich umístění, funkčnost a reálnost z hlediska vlivů na životní prostředí a lidské zdraví.

Ateliér již zpracoval analytickou část a výsledkem bylo 15 variant řešení tohoto území. Na základě písemné výzvy se k návrhům mohly vyjádřit obce a dotčené orgány. „Celkem jsme oslovili 153 subjektů a zpět se nám jich ozvalo pouze 37. Šlo o 14 brněnských městských částí, 15 obcí, 7 dotčených orgánů a 1 obec s rozšířenou působností. Nejčastěji směřovaly připomínky k obchvatům jednotlivých obcí, ke zkapacitnění dálnice D1 v rámci města Brna, nebo k ochraně před hlukovou zátěží,“ uvedl při dnešní  (28. března) prezentaci Martin Maleček, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje.

Další skupina připomínek vyjadřovala názory obcí, jejich souhlasy nebo nesouhlasy s navrhovanými variantami dopravního řešení, s dílčími dopravními záměry a jejich variantami. Tyto připomínky se však nevztahovaly k analytické části, spíše byly doporučením, s čím má projektant dále pracovat. Na některé připomínky pak nemohl být brán zřetel vůbec, protože směřovaly ke koncepčnímu řešení dopravy v místech, která jsou již stabilizována v Zásadách územního rozvoje Jihomoravského kraje. 

„Práce na studii probíhají podle plánu, teď nás čeká modelování intenzity dopravy a chystá se i práce na hlukové a rozptylové studii. Stále platí, že by vše mělo být hotové do konce tohoto roku. Výsledek územní studie se pak promítne do aktualizace Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje,“ uzavřel náměstek Maleček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.