Michálek (Piráti): Hrubá porušení ústavy vidím hned dvě

07.09.2019 18:15

Komentář na facebookovém profilu k podpoře žaloby na prezidenta republiky

Michálek (Piráti): Hrubá porušení ústavy vidím hned dvě
Foto: Piráti
Popisek: Jakub Michálek

Podpořil jsem na ústavně právním výboru žalobu na prezidenta Zemana pro hrubé porušení ústavy. Nejde mi o kritiku politické kultury, ale o jasné příklady porušení Ústavy, které musí Parlament hlídat, protože pravidla platí i pro prezidenta. Hrubá porušení ústavy vidím hned dvě:

1. Miloš Zeman si uzurpuje moc vládnout, která mu podle Ústavy nenáleží. Dělá to tak, že protahuje všechny termíny na několik měsíců, aby si prosadil své nominace, a drží vlastní vlády a lidi u moci bez důvěry. Příkladem je podržení Staňka 2 měsíce, během kterých zrušil památkovou ochranu Hadím lázním v Teplicích, které vlastní sponzor Zemana a chce je zbourat. To je porušení článku 74 Ústavy. Nebo Rusnokova vláda bez důvěry, kterou také podržel přes čas a která rozdala 2,8 miliardy zakázky bez výběrového řízení. Anebo vláda Andreje Babiše vládnoucí 5 měsíců bez důvěry (Zeman zná Babiše již minimálně od roku 1999, kdy mu chtěl privatizovat státní Unipetrol a Zemanova vláda tehdy dosadila manažera Agrofertu do vedení této státní firmy.)

2. Hrubým porušením ústavy je tlak na tehdejšího předsedu NSS Josefa Baxu, aby ovlivnil výsledky Zemanových kauz na tomto soudě, čímž zasahoval do nezávislosti soudce a porušil čl. 82 Ústavy. Pokud by mu vyhověl, mohl se stát předsedou Ústavního soudu ČR. Baxa podle svých slov dostal pokyn: Vy jste šéf, vy to máte zařídit. Toto by Ústavní soud měl prověřit a vyslechnout všechny zúčastněné osoby. Zeman má vůbec problém respektovat rozsudky soudů, např. v kauze Peroutka (kde dlužno říci v zájmu objektivity byl rozsudek zrušen dovolacím soudem), nejmenovaní profesorů, což je základním znakem právního státu podle čl. 1 Ústavy.

V roce 2013 jsem byl spoluautorem žaloby na Klausovu amnestii pro tuneláře a považuji za správné, že byla tehdy na Klause podána žaloba za tento jeho čin. Stejně tak jako právník, občan a poslanec nemohu přehlížet, že Miloš Zeman natahuje ústavu jako cvičící gumu a kvůli svému egu manipuluje soudní rozhodování.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…