Ministr Bartoš: Nájemní vztahy chceme předvídatelné a výhodné

08.07.2023 14:04 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nastavení pravidel nájemních smluv

Ministr Bartoš: Nájemní vztahy chceme předvídatelné a výhodné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Život v nájmu nemá v Česku dobrý zvuk – je třeba říct, že to má svůj důvod. Půl milionu lidí má smlouvu jen do jednoho roku. Zhruba každý desátý Čech bydlí v nájmu, který je sjednaný na max. dva roky. Je to problém a nejsem sám, kdo si to myslí. Nejistota je podle agentury STEM hlavní potíž nájemního bydlení pro 65 % obyvatel.

Každý chce bydlet tak, aby se cítil bezpečně, mohl v klidu plánovat budoucnost. Mladým lidem se těžko přemýšlí o založení rodiny, když je čeká třeba třetí stěhování za dva roky. Děti se musí začlenit do nového kolektivu v jiné školce nebo škole, špatně se na změnu bydliště zvyká i seniorům.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25766 lidí

Otevřel jsem téma nájemních vztahů s Ministerstvem spravedlnosti. Chci pravidlo dvakrát a dost – když se jako nájemník osvědčíte, platíte včas atd., máte po dvou krátkodobých smlouvách nárok na nájem na dobu neurčitou. Známe to všichni, podobně se řeší vztahy mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Přineslo by to stabilitu a předvídatelnost, která dnes nájemním vztahům chybí.

Jasně, je tady i druhá strana mince. Jako majitel nechcete mít problémového nájemníka, se kterým se nedá domluvit. Neplatí nájem, blokuje byt nebo ho poškozuje. Dostat ho pryč trvá dlouho – velká část déle než šest měsíců, ale klidně i dva roky – a stojí to hodně peněz. Řešením může být zkrátit řízení o vyklizení nemovité věci – prokazatelně problémový nájemce by se musel vystěhovat do několika týdnů. Můžeme jít i jinou cestou, ale rozhodně chci ohledně vyklizení s Ministerstvem spravedlnosti dál jednat.

Když se to podaří, pomůžeme oběma stranám – lidem, kteří byty pronajímají, i těm, co v nich žijí. Krátkodobé smlouvy jako nástroj opakovaného razantního navýšení nájemného považuju přinejmenším za nemravné. Sorry. Chceme nájemní vztahy předvídatelné a výhodné. Bydlení pro život.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…