Ministr Blažek: V právním řádu chyběl nástroj, který by pomohl zachránit provozuschopný závod

25.09.2023 16:21 | Tisková zpráva

Ve Sbírce zákonů byl v pátek 22. září 2023 publikován zákon o preventivní restrukturalizaci. Účinnosti nabyl následující den, a to v sobotu 23. září 2023. Institut preventivní restrukturalizace nabídne efektivní nástroj k odvrácení hrozícího úpadku obchodním korporacím, které se dostaly do přechodných finančních potíží.

Ministr Blažek: V právním řádu chyběl nástroj, který by pomohl zachránit provozuschopný závod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

„V českém právním řádu dosud chyběl nástroj, který by podnikatelům pomohl účinně odvrátit hrozící úpadek a zachránit svůj provozuschopný obchodní závod. Nepodařilo-li se podnikateli včas dosáhnout mimosoudní dohody se svými věřiteli, vystavoval se reálnému riziku dalšího zhoršení své situace, a to až do stavu úpadku. Praxe přitom narážela na problémy zejména v situacích, kdy potřebná dohoda se všemi klíčovými věřiteli již z různých důvodů nebyla možná,“ uvedl ministr Pavel Blažek.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

„Potenciál nového institutu preventivní restrukturalizace stojí na hledání ekonomicky nejefektivnějšího řešení, který i věřitelům nabídne výhodnější perspektivu, než kterou by mohli očekávat v jinak víceméně nevyhnutelném insolvenčním řízení. Ideou nového zákona je totiž hledání co nejširší shody mezi podnikatelem a věřiteli nad restrukturalizačními opatřeními tvořícími restrukturalizační plán, což by optimálně mělo probíhat v rámci neveřejných vyjednávání,“ doplňuje pak náměstek ministra Antonín Stanislav.

Zákon o preventivní restrukturalizaci představuje transpozici evropské směrnice 2019/1023 o restrukturalizaci a insolvenci z června 2019. Nový institut se nachází na rozhraní závazkového, korporátního a insolvenčního práva. Vychází z předpokladu, že se podnikatel v pozici dlužníka dosud nenachází ve stavu úpadku, a neexistují tedy důvody pro zahájení insolvenčního řízení a spuštění negativních účinků s ním automaticky spojených. Podnikatel například ihned nečelí negativní publicitě veřejného rejstříku, podřízení dohledu ze strany restrukturalizačního soudu a restrukturalizačního správce nebo omezení nakládání­ se svým majetkem.

Nový zákon přichází po nedávném spuštění aplikace Finanční zdraví, která podnikatelům umožňuje ověřit si svou finanční situaci a identifikovat stav podnikové krize nebo dokonce hrozícího úpadku. Aplikace Finanční zdraví je veřejně dostupná z webové adresy ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…