Ministr Chalupa: I když velryby nemáme, chceme je chránit

06.04.2011 20:11

Projev na 7. schůzi Senátu dne 6. 4. 2011

Ministr Chalupa: I když velryby nemáme, chceme je chránit

Pane místopředsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, dovolte mi, abych vám předložil k ratifikaci změnu harmonogramu Mezinárodní úmluvy o regulaci velrybářství. Dovoluji si vás požádat o vyslovení souhlasu s ratifikací změn harmonogramu Mezinárodní úmluvy.

Česká republika je touto úmluvou vázána od 26. května 2005, kdy se rozhodla k ní přistoupit.

Cílem této úmluvy je ochrana velrybích populací umožňující udržitelný rozvoj velrybářského průmyslu. Na základě toto úmluvy byla zřízena Mezinárodní velrybářská komise, která přijímá usnesení k regulaci velrybářství, především formou změn tzv. harmonogramu. Komise na svých zasedáních v letech 2008, 2009 a 2010 přijala změny harmonogramu spočívající jako každoročně v posunutí dat vymezujících období rovných sezon. Na zasedání komise v roce 2010 byly rovněž přijaty změny kvót pro domorodý lov velryb v Grónsku.

Přijetím uvedených změn Česká republika potvrdí jako země, která sama velryby nemá, svůj mimořádný zájem na řádném plnění úmluvy a všech závazků, které z ní zejména pro Českou republiku také vyplývají.

Úmluva je smlouvou prezidentské kategorie a vyžaduje tedy souhlas Parlamentu ČR a následnou ratifikaci prezidentem republiky.

Otázka ochrany velrybích populací hraje aktuálně důležitou roli při přístupových jednání Evropské unie s Islandem a navýšení kvót ze strany Islandu pro lov plejtváka myšoka, které není v souladu s politikou EU v této oblasti, bylo diskutováno na jednání ministrů životního prostředí nyní v březnu. Z jednání vyplynulo, že EU bude i nadále hrát vedoucí úlohu při snahách zachovávat moratorium uvalené na lov velryb v roce 1986 a tato pozice EU se bude odrážet i na přístupových jednáních s Islandem. Takto se ministři dohodli.

Dovolím si nyní vás požádat o to, abyste s tímto návrhem vyslovili souhlas. Děkuji.

Více:
Senát schválil kvóty pro lov velryb

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…