Ministryně Schillerová: Novelou se rovněž mění úprava distribuce doplňkového penzijního spoření

30.01.2020 10:24

Projev na 15. schůzi Senátu 30. ledna 2019 k regulaci podnikání na finančním trhu

Ministryně Schillerová: Novelou se rovněž mění úprava distribuce doplňkového penzijního spoření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Dobrý den, dámy a pánové,

myslím si, že vás vidím poprvé v letošním roce, takže vám všem přeji všechno dobré, a těším se na spolupráci v tomto celém roce, protože tu určitě budu často.

Poslanecká sněmovna postoupila Senátu návrh zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti regulace podnikání na finančním trhu. Důvodem předložení tohoto návrhu zákona je především potřeba adaptovat právní řád na nařízení Evropské unie o prospektu. Prospekt je informační dokument, který se povinně zpracovává při veřejném nabízení cenných papírů a jehož účelem je, aby potenciální investoři měli k dispozici všechny potřebné informace pro rozhodnutí, zda cenný papír koupí.

Právní úprava prospektu je dosud obsažena v zákoně o podnikání na kapitálovém trhu. Nově je však prospekt upraven přímo použitelným evropským nařízením. Proto je třeba tuto úpravu vypustit ze zákona o podnikání na kapitálovém trhu a provést v něm některé další nutné změny. Touto novelou se rovněž mění úprava distribuce doplňkového penzijního spoření. A to tak, aby již nebyla provázána s distribucí investičních nástrojů podle zákona o podnikání na kapitálovém trhu.

Bude tak umožněna samostatná distribuce doplňkového penzijního spoření, bez současné nutnosti mít povolení investičního zprostředkovatele.

Proto je nutné současně upravit jak zákon o podnikání na kapitálovém trhu, tak zákon o doplňkovém penzijním spoření, přičemž tyto úpravy musí nabýt účinnosti současně.

Novela také řeší dlouho diskutovanou problematiku insolvence entit bez právní subjektivity. Konkrétně podfondu investičních fondů a podílových fondů.

Bude umožněno, aby insolvenční řízení bylo vedeno přímo proti konkrétnímu podfondu nebo podílovému fondu tak, aby úpadek těchto entit neohrozil jejich obhospodařovatele ani jiné obhospodařované fondy.

Navrhuje se provést i řada dalších drobných změn v zákoně o dluhopisech a v zákoně o investičních společnostech a investičních fondech. Např. se zobecňuje úprava promotéra investičního fondu. Ruší se ex ante kontrola depozitářem pro fondy kvalifikovaných investorů a upravuje se tolerance nevýznamných chyb v oceňování.

V rámci přípravy návrhu zákona byly zásadní otázky konzultovány se širokým okruhem dotčených subjektů, zejména asociací pro kapitálový trh, ministerstvem spravedlností a ČNB.

Senátní VHZD navrhl vrátit návrh zákona do Poslanecké sněmovny s pozměňovacím návrhem, který by měl zvrátit nahrávání všech telefonních hovorů obchodníka s cennými papíry. Už z tohoto místa si dovolím sdělit, že s tímto pozměňovacím návrhem nesouhlasím, protože navržené řešení nahrávat pouze vybrané telefonní hovory znamená nižší průkaznost o průběhu hovoru mezi investory a obchodníky, což ve výsledku vede ke snížení ochrany investorů.

Věřím, a děkuji vám za to, že jste umožnili vystoupení pana viceguvernéra Nidetzkého, který vás určitě na toto téma vás tady bude informovat podrobněji a blíže z pohledu své konkrétní praxe.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…