Ministr Petříček: Myslím, že ministerstvo není kompetentní komentovat činnost spolku

30.01.2020 16:52

Projev na 40. schůzi Poslanecké sněmovny 30. ledna 2020 – odpověď na reakci poslance Ondráčka k podpoře Branných oddílů mládeže ze strany ministerstva zahraničí

Ministr Petříček: Myslím, že ministerstvo není kompetentní komentovat činnost spolku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci.

Já mohu skutečně na základě dotazu pana poslance Ondráčka konstatovat pouze, že na základě jeho interpelace ministerstvo ověřovalo, jestli nedocházelo k nějaké materiální či finanční podpoře zapsaného spolku branné oddělení mládeže. Na základě zjištění, že tomu tak nebylo, jsem panu poslanci odpověděl. A pokud samozřejmě pan poslanec přijde s nějakými odůvodněnými informacemi, že Ministerstvo zahraničních věcí podporuje tento spolek, rád záležitost samozřejmě ještě jednou prošetřím.

Co se týče činnosti tohoto zapsaného spolku, myslím, že Ministerstvo zahraničních věcí není kompetentní komentovat činnost takovéhoto spolku. Myslím, že k tomu máme jiné instituce, které by měly dohlížet na to, jestli se respektuje zákon či nikoli. Asi bez komentářů přejdu k dlouhodobě známé pozici pana poslance, co se týče Ukrajiny. Nicméně já jsem rád, že se nám podařilo nastavit s Ukrajinou komunikaci, která řeší především praktickou spolupráci. Příští týden proběhne 1. ročník Česko-Ukrajinského fóra, kde se budou řešit i některá témata historického charakteru. Já myslím, že je dobré se o tomto bavit, ale že to patří historikům, nikoliv politikům, co se týče povahy této země, tak já myslím, že je možné se podívat na výsledky voleb a podle toho soudit. Myslím, že Ukrajina není polofašistický stát. A myslím, že v tomto směru i pan poslanec možná by měl stejnou péči jakou věnuje Ukrajině, věnovat i také porušování zákonů ze strany tady českých občanů, kteří se zapojili do bojů na separatistické straně na Donbasu.

V tomto směru pan poslanec dlouhodobě nerespektuje nebo nereflektuje jakési oficiální pozice české zahraniční politiky. A myslím, že toto je jádro problému a jádro tohoto dotazu.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).