Ministr Rakušan: Vystoupím s podrobnou migrační zprávou včetně výsledků jednání ministrů EU

11.10.2022 18:09

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. října 2022 k návrhu projednání opatření proti nelegální migraci

Ministr Rakušan: Vystoupím s podrobnou migrační zprávou včetně výsledků jednání ministrů EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Děkuji za slovo, pane místopředsedo.

Moje reakce bude jasná. Já taky znám ty emoce před každým vystoupením a že chvilku před ním člověk jakoby vypíná uši a neposloucháme se. Tak ještě jednou. Já jsem tady říkal, že poté, co proběhne teď ve čtvrtek a v pátek rada ministrů vnitra s jediným tématem migrace, že budu Poslaneckou sněmovnu informovat o migrační situaci i s výsledky této rady. To zaznělo v mém předchozím slově, čímž jsem myslím celkem dal najevo, že jsme připraveni k diskusi.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

A ještě jednu poznámku - jaké pohrdání Parlamentem? Já alespoň doufám, že vaši kolegové prostřednictvím pana místopředsedy, pane kolego, potvrdí, že tématem minulého bezpečnostního výboru krom jiného byla migrační situace s podrobnou analýzou, podrobnými daty, přítomností všech relevantních důstojníků policie, kteří k tomu dávali velmi, ale velmi podrobnou informaci.

Nebudu se teď vyjadřovat k nepřesnostem ve vašem proslovu typu toho, že tam jsou zesílené hlídky u hranic. Ne. Ony jsou na hranicích. Jsou znovu zavedeny hraniční kontroly. To je samozřejmě velký rozdíl.

A k tématu Ukrajiny a podobně, to se vám samozřejmě rádi vyjádříme. Myslím si, že k tomu bude dobrá příležitost při projednávání lex Ukrajina IV - to je myslím ten vhodný nosič. A v té chvíli samozřejmě - a teď mluvím za pana vicepremiéra Jurečku - vám určitě bude představen i systém toho, jak to dál bude vypadat s nouzovým ubytováním i s politikou dávek vůči příchozím z Ukrajiny. Ale jsem rád, že od opozice slyším vnímání negativní situace na Ukrajině - to je pozitivní signál a i vědomí toho, že ta situace samozřejmě může v dalších měsících nepříjemným způsobem vůči Evropské unii eskalovat. To je pravda. A vláda České republiky se na to určitě připravuje.

A tu informaci, jak jsem řekl, dostanete. Já vystoupím s podrobnou migrační zprávou včetně výsledků jednání ministrů Evropské unie. Jsem rád, že se na to díváte jinak než SPD a tedy jistě věříte tomu, že právě celoevropská úroveň řešení může přinést, ne solitérní řešení jednoho státu.

Děkuju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Žádný z členů jeho ochranky nebyl ochotný pro něho riskovat zdraví

11:04 Laudát (KAN): Žádný z členů jeho ochranky nebyl ochotný pro něho riskovat zdraví

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k atentátu na Roberta Fica.