Ministr Rakušan: Mimořádné jednání o nelegální migraci

03.10.2022 19:33 | Tisková zpráva

Současná vlna nelegální migrace přes západní Balkán je celoevropský problém, který je nutné řešit společně na úrovni Evropské unie. V Bratislavě se na tom shodli ministři vnitra čtyř středoevropských zemí EU včetně Česka.

Ministr Rakušan: Mimořádné jednání o nelegální migraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra

Česko, Slovensko, Rakousko a Maďarsko chtějí, aby se aktuální vlna nelegální migrace přes západní Balkán do zemí Schengenu řešila jako celoevropský problém. Česká republika proto jako předsednická země EU bude chtít, aby toto téma aktivně řešila Evropská komise. Po jednání ministrů vnitra zmíněných zemí 3. října 2022 v Bratislavě to prohlásil ministr vnitra Vít Rakušan. „Evropská komise musí situaci věnovat pozornost. Vyzval jsem eurokomisařku Ylvu Johansson, abychom podnikli cestu na západní Balkán. Pokud se nám nepovede snížit příliv migrantů, budeme v Schengenu stále řešit jen dílčí problémy místo příčin,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

Ministři vnitra se na mimořádném jednání shodli, že cílem není dělat opatření uvnitř Schengenu, ale na jeho vnější hranici, včetně zapojení Frontexu. Kromě ochrany vnější hranice by měly následovat také kroky proti organizovaným převaděčům a tlak na třetí země v rámci readmisí, tedy návratové politiky zadržených migrantů do zemí, ze kterých do EU přišli.

Jednání v Bratislavě se uskutečnilo na pozvání slovenského ministra vnitra Romana Mikulce. Kromě Víta Rakušana se ho zúčastnili také ministři vnitra Rakouska Gerhard Karner a Maďarska Sándor Pintér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…