Ministr Rakušan: Jedinou cestou je snížit migrační proudy do Evropské unie

11.10.2022 17:33

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. října 2022 k návrhu poslance Okamury na projednání opatření proti nelegální migraci

Ministr Rakušan: Jedinou cestou je snížit migrační proudy do Evropské unie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Vážená paní předsedkyně, dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové,

jenom krátká reakce a potom nástin postupu. Slyšeli jsme tady, že evropská řešení v migraci nefungují, že všichni selhali, včetně české vlády. No, tak pár dat o tom, co se v těch posledních týdnech stalo a co se dít bude. Právě teď ve středu... pardon, ve čtvrtek a v pátek je ministerská rada ministrů vnitra celé Evropské unie a jediným tématem na ty celé dva dny je migrace, a to migrace v těch velmi konkrétních, hmatatelných záležitostech, které (nedosáhnou?) krátce, jednání se zeměmi původu, dále posílení Frontexu, lepší ochrana vnějších hranic, stanovisko k zavedení kontrol na vnitřních hranicích.

Je to jen a pouze migrační téma a samozřejmě, že my musíme vycházet ve svých rozhodnutích i z toho, co se nám povede na té unijní úrovni dosáhnout. Ale to, že Vláda České republiky nic nedělala? My jsme byli zemí, která nerada obnovila hraniční kontroly na slovensko-českých hranicích. Došlo k tomu rozhodnutí 26. 9., samotný náběh opatření začal v noci z 28. na 29. 9. podle Schengenského hraničního kodexu, tak vláda v první fázi učinila na 10 dnů, a protože jsme viděli, že toto opatření - já si myslím, že pan předseda Okamura by si mohl aktualizovat svůj projev - protože to řešení samozřejmě svůj význam má.

Bylo zadrženo 2 215 nelegálních migrantů a bylo zadrženo 53 převaděčů, kteří jsou samozřejmě řešeni tak, jak podle zákona řešení být mají. Česká republika důsledně uplatňuje readmise vůči Slovenské republice a my nevpouštíme na naše území lidi, kteří nemají oprávnění ke vstupu na území České republiky. Ano, ty kontroly si vyžádaly i některé hraniční incidenty, například havárii dodávky, ve které byli převáženi imigranti převaděčem, nicméně to je prostě, bohužel daň za to, že kontroly byly obnoveny.

K 310 policistům přibylo 60 celníků a 80 vojáků, kteří se koncentrují i na to, aby byl dohled nad zelenou hranicí. Ta opatření jednoznačně účinek mají, protože například včerejší data z česko-německé hranice hlásila nula zadržených ilegálních migrantů z území České republiky směr Německo. Čísla ilegální migrace na území České republiky po zavedení tohoto opatření prokazatelně klesají. Proto vláda České republiky opět v souladu s evropskou i českou legislativou prodloužila dočasné kontroly na slovensko-české hranici o dalších 20 dnů, což znamená do 28. 10. včetně. Mezitím se uskutečnilo jednání ministrů vnitra Rakouska, Maďarska, Slovenska a České republiky, kde jsme se dohodli na společném postupu, například v posílení vnější hranice Maďarska, a to policisty z Rakouska, České republiky, kteří už tam působí, do budoucna by tam měli být přítomni i policisté ze Slovenska.

Mezitím proběhla dvě další mezinárodní setkání právě za účelem posílení vnější hranice, jednání s balkánskými státy, západobalkánskými státy, protože ta migrační trasa je dominantně ze západního Balkánu, tedy česká vláda proto, aby zmenšila nápor ilegální migrace na území České republiky, dělá v téhle chvíli absolutní maximum.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

A znovu říkám, dokonce jsme přistoupili k nepopulárnímu a bezprecedentnímu kroku znovuzavedení kontrol. Chci poděkovat občanům Slovenské i České republiky za trpělivost, chci poděkovat starostkám a starostům přilehlých obcí za trpělivost, ale oni si právě tohle opatření chválí, protože evidentně v těchto místech došlo k úbytku ilegální migrace na území České republiky. Po našem vzoru zavedlo podobné kontroly Rakousko na hranicích se Slovenskem, Slovensko posílilo hraniční dohled nad hranicí s Maďarskem. Tedy jsou samozřejmě činěny kroky i na té evropské úrovni.

Ale my si musíme přiznat jednu věc - ano, je to samozřejmě dílčí řešení. Je to řešení, které mohla Česká republika připravit, stejně jako jsme připravili záchytná centra pro ilegální migraci, stejně jako uplatňujeme od začátku readmisní dohodu vůči Slovensku a děláme všechna opatření, které nám právní řád umožňuje, stejně jako jsme s ministrem Blažkem založili pracovní skupinu, která dá návrh na zpřísnění trestů pro převaděčství v České republice.

To jsou konkrétní kroky, ale s konkrétními pozitivními výsledky. Nikdo je ale nevydává za komplexní řešení migrační situace. To se totiž, ať se to komu líbí nebo nelíbí, na té celoevropské úrovni najít musí. A jedinou cestou je snížit proudy, migrační proudy, které vedou v současné době do Evropské unie. To je jednáním s Tureckem, mimochodem premiér Fiala měl jednání s prezidentem Erdoganem, plánuji setkání s tureckým ministrem vnitra, jednání se západobalkánskými státy, kterým musíme ukázat, že jsme jim sice partnerem, ale zároveň máme nějaké požadavky i na bezpečnostní standardy, které uplatňují pro vstup lidí na svoje území. To jsou všechno věci, které v téhle chvíli můžeme udělat, jako předsednická země organizujeme a jako předsednická země jsme také připravili setkání ministrů vnitra jen a pouze k tématu migrace.

A já vám tady garantuji, že na našem dalším setkání, až proběhne právě schůzka ministrů vnitra a ministrů pro migraci Evropské unie, vám dám podrobnou situaci o stavu ilegální migrace v České republice. Teď jenom uklidnění občanek a občanů, které se někdo pokouší vyděsit - ta opatření, která vláda České republiky přijala, vedla ke snížení, významnému snížení ilegální migrace na území České republiky. A to je garance, kterou vám za Vládu České republiky dávám.

Děkuju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu