Ministr Síkela: Od začátku letošního roku k nám nepřitekl ani kubík plynu z Ruska

20.07.2023 12:12 | Tisková zpráva

Česká republika se úspěšně připravuje na nadcházející topnou sezónu, a to i přes to, že v prvním pololetí roku 2023 nebyl dovezen ani jeden kubík plynu z Ruska. V důsledku toho sice kleslo saldo dovozu a vývozu plynu, rekordních zásob plynu tedy dosahujeme především díky výraznému snížení spotřeby.

Ministr Síkela: Od začátku letošního roku k nám nepřitekl ani kubík plynu z Ruska
Foto: FCB Jozefa Síkely
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

K 19. červenci 2023 dosáhly zásoby plynu v České republice rekordní hodnoty 3 050,9 milionů m3 a zásobníky naplněny jsou tedy z více než 88 procent. Pro srovnání, v loňském roce dosahovaly 2 604,2 milionů m3. A průměrné zásoby plynu v letech 2019 až 2022 byly 2 471,4 milionů m3.

„Před minulou zimou jsme od různých opozičních poslanců a odborníku slyšeli, že zimu nezvládneme. A že bez ruského plynu už vůbec ne. A realita? Zimu jsme zvládli a od začátku letošního roku k nám nepřitekl ani kubík plynu z Ruska,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že rekordní zásoby plynu jsou nyní v tuzemských zásobnících i přes celkové snížení dovozu plynu způsobené právě ukončením dovozu plynu z Ruska. „Veškerý plyn do České republiky proudil přes Německo,“ dodává ministr.

A zatímco v minulosti do Německa proudil nejvíce plyn z Ruska, dnes dodávky tvoří především dodávky zkapalněného zemního plynu, LNG, z Belgie, které dosahovaly 27,1 % a dále z Holandska 21,9 %. Největší podíl na dodávkách do Německa má plyn z Norska, odkud přiteklo přes 49 procent veškerých dodávek.

„Kapacita LNG terminálu v Nizozemsku, kterou se nám loni podařilo zajistit, nám pokryje až čtyřicet procent roční spotřeby plynu. Zkapalněný zemní plyn tak hraje nenahraditelnou roli v posilování naší energetické bezpečnosti,“ říká ministr a dodává: „Nadále budeme pokračovat v jednáních s přátelskými zeměmi o navyšování dodávek a využívání LNG terminálů pro zásobování České republiky. Proto jsem se mimo jiné minulý týden setkal se zástupci německé vlády k jednání o využití připravovaných terminálů na zkapalněný zemní plyn.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

síkelův výraz, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 20.07.2023 12:29:58
odpovídá tomu, že tomu skutečně věří

|  9 |  0

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.