Ministryně Černochová: Prostředky od USA použijeme na modernizaci armády i na další pomoc Ukrajině

30.09.2022 5:37 | Tisková zpráva

ČR dostane od USA podporu ve výši 106 milionů dolarů.

Ministryně Černochová: Prostředky od USA použijeme na modernizaci armády i na další pomoc Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Kongres Spojených států amerických schválil vojenskou podporu pro ČR ve výši 100 milionů dolarů z programu Zahraničního vojenského financování, které jsou určené pro další modernizaci Armády ČR a pro částečnou kompenzaci našich dodávek materiálu na Ukrajinu, a k tomu dalších šest milionů dolarů z Fondu pro čelení ruskému vlivu na vybudování tzv. nasaditelných týmů kybernetické ochrany, které vzniknou v rámci Armády ČR.

„Prostředky samozřejmě použijeme na modernizaci naší armády i na další pomoc Ukrajině. Dar vnímáme právě jako výraz uznání za to, jak Česko od začátku konfliktu Ukrajině pomáhá a jak zodpovědně se stavíme k bezpečnosti své a našich spojenců, a velmi si toho vážíme," řekla ministryně obrany Jana Černochová.

„USA nám pomohou chránit naše nasazené vojáky, naši techniku a zbraně před Ruskou hrozbou, ať už technickou nebo informační. Potřebujeme hardware a software, který si vezmeme do operací. Moderní armádní techniku musíme i moderně chránit, antivir na to nestačí," uvádí brigádní generál Miroslav Feix ke vzniku tzv. nasaditelných týmů kybernetické ochrany s tím, že nepůjde o centrum ve fyzickém slova smyslu, ale o software a hardware, který budou používat různé jednotky AČR.

Česká republika patří mezi největší poskytovatele vojenské pomoci Ukrajině. Od začátku konfliktu darovala vojenský materiál v hodnotě přesahující 3,8 miliardy korun. Detaily této pomoci budou z bezpečnostních důvodů zveřejněny až po skončení konfliktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Seniorům se vzala valorizace a politikům se zvýšily odměny o 12 %

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): Seniorům se vzala valorizace a politikům se zvýšily odměny o 12 %

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 29. května 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění z…