Ministryně Černochová: Prostředky od USA použijeme na modernizaci armády i na další pomoc Ukrajině

30.09.2022 5:37 | Tisková zpráva

ČR dostane od USA podporu ve výši 106 milionů dolarů.

Ministryně Černochová: Prostředky od USA použijeme na modernizaci armády i na další pomoc Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Kongres Spojených států amerických schválil vojenskou podporu pro ČR ve výši 100 milionů dolarů z programu Zahraničního vojenského financování, které jsou určené pro další modernizaci Armády ČR a pro částečnou kompenzaci našich dodávek materiálu na Ukrajinu, a k tomu dalších šest milionů dolarů z Fondu pro čelení ruskému vlivu na vybudování tzv. nasaditelných týmů kybernetické ochrany, které vzniknou v rámci Armády ČR.

„Prostředky samozřejmě použijeme na modernizaci naší armády i na další pomoc Ukrajině. Dar vnímáme právě jako výraz uznání za to, jak Česko od začátku konfliktu Ukrajině pomáhá a jak zodpovědně se stavíme k bezpečnosti své a našich spojenců, a velmi si toho vážíme," řekla ministryně obrany Jana Černochová.

„USA nám pomohou chránit naše nasazené vojáky, naši techniku a zbraně před Ruskou hrozbou, ať už technickou nebo informační. Potřebujeme hardware a software, který si vezmeme do operací. Moderní armádní techniku musíme i moderně chránit, antivir na to nestačí," uvádí brigádní generál Miroslav Feix ke vzniku tzv. nasaditelných týmů kybernetické ochrany s tím, že nepůjde o centrum ve fyzickém slova smyslu, ale o software a hardware, který budou používat různé jednotky AČR.

Česká republika patří mezi největší poskytovatele vojenské pomoci Ukrajině. Od začátku konfliktu darovala vojenský materiál v hodnotě přesahující 3,8 miliardy korun. Detaily této pomoci budou z bezpečnostních důvodů zveřejněny až po skončení konfliktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…