Premiér Fiala: Návrat války do Evropy připomíná, že naše bezpečnost není samozřejmá

18.09.2022 11:41 | Tisková zpráva

Předseda vlády Petr Fiala zahájil v sobotu 17. září 2022 XXII. Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Premiér ve svém projevu zdůraznil priority a kroky vlády v oblasti obrany a bezpečnosti.

Premiér Fiala: Návrat války do Evropy připomíná, že naše bezpečnost není samozřejmá
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Petr Fiala

„Válka na Ukrajině celé Evropě dokazuje, že svět je stále plný hrozeb. Těch tradičních, jako je dnešní ruská agrese, i těch novějších, jako jsou různé hybridní útoky. Nikdy se to nezmění, takže záruky, které nám NATO poskytuje, budou neustále potřeba. Na světě není silnější vojensko-politické spojenectví, které by svým členům garantovalo takovou bezpečnost, jakou si dnes užíváme my,“ řekl Petr Fiala při zahájení.

Premiér se také setkal se zástupci českého obranného průmyslu a prohlédl si i prezentaci modernizace Armády ČR.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

„Návrat války do Evropy nám také znovu naléhavě připomíná, že naše bezpečnost není samozřejmá a že ani není zadarmo; že je nutné do ní promyšleně investovat a aktivně se o ni starat. To se týká financování obrany, které Česká republika konečně významně navyšuje, ale také vzdělávání obyvatel a posilování vnitřní bezpečnosti,“ uvedl na závěr své řeči premiér Fiala.

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády ČR jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Jejím hlavním cílem je prezentovat široké veřejnosti co nejpestřejší škálu prostředků, kterými disponuje Česká republika a její spojenci na poli zajišťování bezpečnosti. Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády ČR jako jedna z mála akcí v Evropě nabízí koncept speciálního partnerského státu pro jedinečnou prezentaci vybrané země, jež na akci může v mimořádném rozsahu představit své ozbrojené síly, bezpečnostní složky a produkty firem, působících v obranném a bezpečnostním průmyslu.

Polsko bylo v roce 2014 první zemí, jež se ujala role speciálního partnerského státu. Následovalo Švédsko v roce 2015, Německo (2016), Slovensko (2017). Při 100. výročí založení samostatného Československa a jeho ozbrojených sil se v roce 2018 role partnerského státu ujaly Spojené státy americké, které ke vzniku našeho státu značně přispěly. Následovalo Rumunsko v roce 2019.

Vzhledem k mimořádným protipandemickým opatřením se partnerským státem 20. ročníku stala v roce 2020 Česká republika. Při 20. výročí Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády ČR se role speciálního partnerského státu ujalo podruhé Švédsko. Partnerem letošního ročníku je NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…