Ministryně Nováková: Ukončujeme podporu montoven a zavádíme zcela novou podporu investic

10.02.2019 21:10

Rozvoj digitálního prostředí je nezbytnou podmínkou dalšího růstu konkurenceschopnosti České republiky. Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková v pátek vystoupila na mezinárodní konferenci Digitální Česko.

Ministryně Nováková: Ukončujeme podporu montoven a zavádíme zcela novou podporu investic
Foto: youtube.com
Popisek: Marta Nováková

„Od počátku mého působení na ministerstvu se intenzivně věnuji tomu, abychom podpořili české podnikatele. Snižujeme administrativní zátěž a podporujeme digitalizaci státu, inovativní firmy i rozvoj nových technologií, tak abychom Českou republiku vrátili tam, kam patří, a to mezi nejvíce konkurenceschopné země na světě,“ uvedla ministryně Nováková.

ČR má vyspělý výzkum i průmysl, ale musí je umět propojit a využít výsledků výzkumu v praxi, a to zde v České republice. „Ukončujeme podporu montoven a zavádíme zcela novu podporu investic. Chceme chytré investice, které budou využívat výsledků výzkumu a budou přinášet vysokou přidanou hodnotu realizovanou zde v ČR, to je novela zákona o investičních pobídkách, která je nyní v parlamentu,“ uvedla Marta Nováková.

MPO také připravujeme nový program „Chytré průmyslové zóny“, který se bude soustředit na podporu takových zón, kde bude zajištěna spolupráce s výzkumnými organizacemi, zároveň budou ekologické (např. ve smyslu hospodaření s vodou) a v neposlední řadě budou připraveny na Průmysl 4.0. Například vybavení technologiemi umožňujícími zavedení IoT a to už v blízké době postavených na technologii 5G. Klíčové aplikace 5G budou v průmyslu a v autonomní mobilitě.

Připraven je zcela nový program TREND, který podporuje projekty průmyslového výzkumu v klíčových nových technologiích, včetně umělé inteligence a Průmyslu 4.0. Na celý program je alokováno téměř 10 mld. Kč a první výzva bude v květnu. MPO připravilo i novou výzvu Technologie 4.0, která umožňuje investice do digitální transformace malých a středních firem, které podporu potřebují nejvíce. Výzva už je vyhlášena.

Digitalizace státu i ekonomiky je vysokou prioritou. Proto vláda schválila 3. října 2018 program Digitální Česko. Ministerstvu průmyslu a obchodu byla svěřena gesce za jeden ze tří pilířů programu, a to za koncepci Digitální ekonomika a společnost.

Hlavním cílem MPO je odstraňování legislativních a obchodních bariér a podpora českých firem při využívání technologických příležitostí a digitální ekonomiky tak, aby měly co nejlepší podmínky dostat se na špičku ve svých oborech. A jednou z klíčových priorit Ministerstva průmyslu a obchodu je mimo jiné „Umělá inteligence“. ČR má obrovský potenciál být v této oblasti technologickým lídrem, díky kombinaci excelentních výzkumných kapacit, firmám investujícím do výzkumu a vývoje v této oblasti i silné podpoře ze strany vlády.

ČR usiluje o získání jednoho z Evropských center excelence pro oblast „Umělé inteligence“. Přínosem by byla nejen prestiž, ale také další zvýšení konkurenceschopnosti České republiky, produktivity a tedy i další růst platů.

Na MPO se zpracovává strategický dokument s názvem „Národní strategii umělé inteligence“, který bude předložen k projednání vládě do konce dubna tohoto roku. Cílem strategie je definovat konkrétní nástroje pro podporu vědecké a soukromé sféry tam, kde jsme silní, abychom vytvořili skvělé podmínky stát se lídrem v AI nejen v Evropě.

„Zároveň chceme pomoci malým a středním podnikům, aby se připravily na nové technologie a obchodní modely, které přináší umělá inteligence. S tím by měly pomoct tzv. Digital Innovation Hubs, které pomohou s digitální transformací, či chceme podpořit tzv. testbedy, kde si firmy mohou nové věci otestovat a získat know-how k jejich novým záměrům,“ řekla ministryně.

V neposlední řadě chce MPO aktualizovat Memorandum o budoucnosti automobilového průmyslu v České republice z roku 2017, kdy jednou z klíčových oblastí digitalizace. Velké téma je autonomní mobilita, kde se setkává kompetence ČR v automobilovém průmyslu s kompetencí v ICT a umělé inteligenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…