Mračková Vildumetzová (ANO): Tady zase někdo nepřemýšlel

11.12.2023 7:05 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke znevýhodněným krajům.

Mračková Vildumetzová (ANO): Tady zase někdo nepřemýšlel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová

Poslanci a senátoři za hnutí STAN za Karlovarský kraj vůbec nebojují.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela připravil Novelu zákona o investičních pobídkách. Jak už to ale u téhle vlády bývá zvykem, na ty, kteří to potřebují nejvíc, se absolutně nemyslí.

Strukturálně postižené kraje totiž přijdou o výjimku, kterou doposud měly a všechny kraje v České republice budou postaveny na stejnou úroveň.

Nelíbí se mi to. Kritizuji to a vždy to kritizovat budu.
Karlovarský a Ústecký kraj pomoc potřebují a investiční pobídky by měly jít převážně tam. Bohužel opak je pravdou a do Karlovarského kraje za této vlády nic navíc nepřichází, a nyní se jim vezme i ta výjimka.

Vláda Andrej Babiš podpořila v našem kraji investiční pobídku na vybudování testovacího okruhu na autonomní vozidla BMW. Tento rok byl okruh slavnostně otevřen a v rozvoji se bude nadále pokračovat.

Tím to ale skončilo. Gigafactory v Karlovarském kraji nebude. Nová vláda tento projekt nasměrovala do Plzeňského kraje, kde o něj nebyl zájem, a tak Gigafactory u nás nebude nikde. Není se čemu divit. Vždyť máme nejdražší energie v rámci EU a na takové investice vláda ani není připravená. A těží z toho jiní.

Minulý týden tak například memorandum ohledně vybudování Gigafactory podepsali na Slovensku. Chtěla jsem to za náš kraj řešit s ministrem průmyslu a obchodu. Ten ale opovrhuje opozicí i lidmi. Nekomunikuje, jednání se vyhýbá a jediné, o co mu jde, je útočit za pultíkem v poslanecké sněmovně. 

Ozval se mi ale poslanec za STAN z Moravskoslezského kraje s tím, že vnímá mou nespokojenost, a proto prý chtěl představit svůj nápad. Nachystal pozměňovací návrh k liniovému zákonu.

Území kraje Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského by podle něj bylo vnímané jako strategické území, což by bylo pro příchod investorů procesně jednodušší a daleko rychlejší. Souhlasila jsem.

Jenže i tohle se zvrtlo. V návrhu se nepočítá s celým Karlovarským krajem, ale pouze s Chebem. A co například Sokolovsko? Uvědomují si vůbec koaliční poslanci a senátoři, že investoři mají směřovat kvůli útlumu uhlí hlavně tam? Ne.

Tady zase někdo nepřemýšlel a nesnažil se vybojovat výhodu pro celý region, ale jen pro oblast, která je mu něčím blízká. A to opravdu nestačí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…