Munzar (ODS): Dnes si připomínáme 139 let od narození Štefánika

21.07.2019 11:30

Komentář na facebookovém profilu k historickému výročí

Munzar (ODS): Dnes si připomínáme 139 let od narození Štefánika
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Historické okénko

Dnes si připomínáme 139 let od narození jednoho z otců – zakladatelů samostatného československého státu, generála Milana Rastislava Štefánika (21.červenec 1880 – 4.května 1919).

Po vypuknutí první světové války pomohl formovat československé legie v Itálii, Srbsku, Rumunsku a Rusku. Využíval svého vlivu mezi slovenskými krajanskými spolky a prosazoval myšlenku společného státu. V roce 1916 se podílel na vzniku Národní rady československé a stal se jejím místopředsedou. V letech 1918 – 1919 byl čs. ministrem vojenství, které se staralo o čs. vojska v zahraničí. Paradoxně na půdu nového státu nevstoupil, zahynul při návratu do vlasti při leteckém neštěstí u Bratislavy v roce 1919.

Milana Rastistlava Štefánika známe jako generála a diplomata. Svoji úctyhodnou kariéru ale začal jako astronom a meteorolog, který procestoval svět.

Jeho vědecká kariéra začala v Paříži v roce 1904. Šestkrát zdolal Mount Blanc, procestoval Alžírsko a Tunisko, pobýval v Rusku. Na Tahiti založil hvězdárnu a několik meteorologických stanic. Na základě pověření francouzské vlády měl prosadit výstavbu meteorologických stanic s radiovými centrálami v Ekvádoru a na Galapágách. Za to byl jmenován francouzským rytířem Čestné legie. Díky své vědecké kariéře a cestování získal mnoho kontaktů, které následně využil v diplomacii.

Po vypuknutí války se přihlásil ve Francii do armády k letectvu. Byl nasazen i do bojů u Arrasu vedle roty „Nazdar“. V roce 1917 odcestoval do USA, kde mezi slovenskými krajany prosazoval myšlenku společného státu a také verboval muže do čs. legií. Díky jeho vlivu francouzská vláda vydala v prosinci 1917 „dekret o vytvoření česko – slovenské armády ve Francii“. Jeho působení později ocenil sám T.G.M.: „Bez Štefánika bychom mnohého nedosáhli, určitě ne tak rychle, byl v naší věci nepostradatelný“. Je nutno dodat, že jeho představy o budoucím státním zřízení nového státu se lišily od představ Masaryka a Beneše.

Tento úctyhodný muž zahynul při návratu do vlasti, kdy se jeho letadlo zřítilo necelé 3 km od cílového letiště.

A na závěr připojuji jeden jeho citát. „Kto si myslí, že mu slobodu druhí vybojujú, ten jej nie je hoden.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.