Niedermayer (TOP 09): Náš otisk na mapě pro budoucnost zásadních technologií chybí

30.06.2022 9:45 | Ze sítí

Komentrář na facebookovém profilu k nutnosti co nejrychlejší aplikace nových technologií v energetice

Niedermayer (TOP 09): Náš otisk na mapě pro budoucnost zásadních technologií chybí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Evropská energetická sázka na zemní plyn, jako hlavní překlenovací palivo, se nám vymstila. V kombinaci s laxním přístupem k energetické efektivitě, spoléháním se na dovozy zdánlivě levných součástek pro moderní výrobu elektřiny, neschopností provozovatelů jaderných elektráren je obnovovat i nejistou popandemickou ekonomickou situací, vznikla krize nebývalých rozměrů.

Reflektovat z chyb, které se staly (víte, že třeba česká energetická koncepce je z roku 2015, tedy z "pravěku" dnes zásadních technologií), je třeba, ale ještě více je třeba věci rychle měnit.

Občas se píše o tom, že Evropa rychle stahuje náskok Číny v oblasti klíčových baterií, ale přikladů je víc. Obzvlášť mne těší, že v EU vznikají první podniky na výrobu vysoce výkonných FV panelů. Věřím, že nová technologie perovskitových panelů zde také najde domov. Rozvíjí se též výroba vysoce efektivních větrných turbín.

Nelze nepřipomenout, že Andrej Babiše zazdil možnost, abychom měli na mapě naší stopu pro baterie důležitého lithia. Celkově mne ale mrzí, že kromě spíše menších počinů v oblasti nových technologií pro moderní energetiku, náš otisk na mapě těchto pro budoucnost zásadních technologií, chybí. Pokud se to nezmění, bude to pro naši ekonomiku špatná zpráva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.