Niedermayer (TOP 09): Pyrrhovo vítězství

02.07.2019 19:09

Komentář na facebookovém profilu k umožnění širšího systému změny výběru DPH

Niedermayer (TOP 09): Pyrrhovo vítězství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Překvapilo mne, že pan premiér a jeho PR mašinerie neslaví. Komise, k mému jistému překvapení, umožnila naší zemi použít širší systém změny výběru DPH (reverse charge), který měl pan premiér jako svou unijní "vlajkovou loď" a který, díky vydírání zbývajících členů Unie (blokoval schválení bezproblémové, technické normy), prosadil.

Pokud je důvodem "neslavení" to, že naše ministerstvo pochopilo, cože to se v Bruselu prosadilo. bylo by to dobře. Ale myslím, že se stejně dalšímu nákladnému, dočasnému, daňovému chaosu nevyhneme.

Proč si to myslím a o co jde:

  • výjimka umožní zavést "reverse charge (RC)", ale jen na platby nad 17,5 tisíce euro. Tedy kromě normální DPH a exportních režimů, a stávající omezené reverse charge, budou podnikatelé pracovat s dalším režimem výběru daně
  • RC je přitom náchylná k velkému množství malých podvodů které se obtížně detekují. A navíc, ministerstvo má dnes de facto úplná data, jak proti ztrátám ve výběru bojovat, bez ohledu na režim výběru
  • navíc, výjimka platí jen na dva roky, po kterých budeme muset, za stávajících podmínek, režim opět zrušit a změnit
  • samo MF odhaduje, že podnikatele vyjde změna na 600 milionů korun, tu ale dokonce budou platit 2x. Zlepšení výběru daně o 5 miliard by stálo za diskusi, vzhledem k existenci EET a kontrolních hlášení, by stálo za diskusi, jaké další případy toto pokryje. A stejně tak mi chybí číslo odhadovaných ztrát, které jistě přijdou (neb neodvést DPH a zboží "zašantročit" je docel výnosný obchod, který dal vzniknout "obrannému" systému DPH)

Aby vláda výjimky dosáhla musela mj:

  • přesvědčit komisi, že nákladná opatření, která zavedla, nestačí ke zlepšení výběru daně (o tom ale mluvíme jen v Bruselu, doma říká vláda přesný opak)
  • odvolat se na stará data, kde jsme ve výběru daně byly podprůměrem (od té doby, ne překvapivě, došlo ke zlepšení)

Z postupu našeho státu jsem smutný:

  • je do další, dle mého soudu zbytečný a nezdůvodněný "pokus na lidech", za který naše ekonomika zaplatí stovky milionů korun. A další potvrzení, že PR u této vlády vede nad racionalitou
  • je jasné, že naše MF bude dále blokovat celkovou reformu DPH, která by v celé Unii ztráty z výběru daně snížila

A netěší mne ani postup Evropské komise. Ta si zřejmě řekla, že trablů s našim premiérem, je už dost, a tak ekonomicky zdůvodněné rozhodnutí, kterým by dle mého soudu bylo odmítnutí vyjimky pro ČR, "šlo k ledu". Komise se na její postup v dohledné době optám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.