Niedermayer (TOP 09): Vládnutí vlády Andreje Babiše jeho firmám prostě svědčí

31.05.2021 20:48 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k vyplácení dotací firmám premiéra Babiše

Niedermayer (TOP 09): Vládnutí vlády Andreje Babiše jeho firmám prostě svědčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Vládnutí vlády Andreje Babiše firmám Andreje Babiše prostě svědčí. Na rozdíl od toho, co dělá s naší zemí a jaké má dopady na většinu lidí.

Jeho vláda totiž odmítá zavést stropy na zemědělské platby, které by zbrzdily koncetraci v zemědělství, která tolik Agrofertu prospívá, Hodně zemí EU v nějaké formě viditelný, ne symbolický, rozdíl mezi platbami "za plochu a produkci" pro malé, střední a velké "farmáře má". U nás, také díky obrovskému lobby (a zjevně též bohatému), je to tabu.

Myslím, že to byl také český premiér, který hrál podstatnou roli v tom, že členské země údajně jednoznačně odmítají, a povinné stropy, a ne nikoliv jen spíše symbolické přerozdělení plateb, bylo součástí pravidel na další roky. pro premiéra dělá rozdíl mezi vítězstvím tohoto postoj, a poražením návrhu kolice (strop ve výši nízkých milionů) jak patrno miliardy korun (dle některých odhadů dokonce touto cestou Agrofert inkasuje nevětší příjem ze všech firem v celé EU).

Osobně zde ale vidím i další problém. Česká agentura odpovídající za vyplácení těchto dotací - SZIF - tvrdošíjně odmítá uznat existenci velmi široké úpravy EU pro zamezení konfliktu zájmy a tyto platby Agrofertu stále, na své riziko (neb ona je za to odpovědná) poskytuje. A je velkou chybou, že Evropská komise tomu poněkud alibisticky přihlíží i přes to, že zejména v EP je od ní požadováno jasné a systémové řešení tohoto problému. Právě případ českého premiéra ukazuje, že často opakovaný postoj, že v této oblasti neexistuje možnost pro konflikt zájmů, je nesmyl. Naopak, jde o konflikt zájmů s dopady z miliardy peněz, které mohly sloužit na podporu malých farem a s nimi též vytvářet lepší perspektivu pro život na venkově. K tomu totiž obrovské zemědělsko-průmyslové podniky, které přijímající stovky milionů dotací, fakt nepomáhají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…