Okamura: Jsme ochotni o našem návrhu diskutovat

28.12.2017 11:50

Komentář na facebookovém profilu k zákonu o celostátním referendu

Okamura: Jsme ochotni o našem návrhu diskutovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Podali jsme jménem SPD do Sněmovny k projednání zákon o celostátním referendu. Neřečníme a pracujeme. V minulém volebním období PROTI přijetí zákona o referendu hlasovalo jak hnutí ANO, tak i ČSSD, KDU-ČSL, ODS a další. Před volbami však hnutí ANO ústy Andreje Babiše zase slibovalo, že referendum podpoří. Tak uvidíme, jestli zase nebude lhát - vláda se musí do 30 dnů k našemu návrhu vyjádřit a poté se dostane zákon na plénum Sněmovny, ať bude stanovisko vlády kladné nebo záporné.

Na základě našeho návrhu bude možno realizovat v případě zájmu občanů nejenom referendum o vystoupení z Evropské unie, ale také například referendum o zrušení Senátu, odvolatelnosti a hmotné odpovědnosti politiků, o časově omezeném mandátu soudců a tak dále.

Jelikož máme za SPD 22 poslanců z celkových 200, tak jsme si vědomí, že musíme hledat podporu pro náš zákon u jiných stran, jsme proto ochotni diskutovat o parametrech k tomuto zákonu, nelpíme dogmaticky na těch našich parametrech a doufám, že i senátoři podpoří zákon o referendu, jelikož potřebujeme také jejich ústavní většinu.

Znovu říkám, že my v SPD jsme ochotni o našem návrhu diskutovat, upravit parametry tak, aby aspoň nějaký zákon prošel, nemáme problém upravit ty parametry. Žádám vládu, by dala k zákonu kladné stanovisko, pojďme to ve Sněmovně propustit v prvním čtení, pojďme všeobecným konsenzem 120 hlasy udělat to tak, abyste se všichni cítili komfortně, a pak to půjde do Senátu, senátoři budou mít prostor se vyjádřit, zda-li jsou demokraté, zda-li budou chtít umožnit občanům referendum, a máme to vyřešeno.

Když si pak občané sesbírají odpovídající počet podpisů, tak si závazně mají možnost vymoci například i zrušení Senátu. To je demokratické, to je správné, to prosazuje naše hnutí SPD. Přímá demokracie je alternativa, kterou nabízíme. Myslím, že je úplně v pořádku.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…