Okamura (SPD): 400 miliard korun na dividendách jen letos. A Fiala daní malé živnostníky

13.11.2023 13:07 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dividendám.

Okamura (SPD): 400 miliard korun na dividendách jen letos. A Fiala daní malé živnostníky
Foto: Hana Brožková
Popisek: Tomio Okamura

Objem letos vyvedených peněz z České republiky přesáhne 400 miliard korun. Zavedení srážkové daně navrhované SPD by do státního rozpočtu přineslo 60 miliard.

Od ledna do srpna letošního roku bylo podle dat České národní banky vyplaceno do zahraničí na dividendách (a úrocích) již 286,3 miliardy korun, což je o 61 miliard (tedy o 27 %) více oproti stejnému období loňského roku. Lze předpokládat, že celoroční odliv nezdaněných dividend nadnárodních korporací podnikajících v České republice letos přesáhne hranici 400 miliard korun, a dosáhne tak rekordních objemů. Příčinou tohoto stavu jsou vyšší zisky firem v zahraničním vlastnictví, které meziročně vzrostly o 19,5 % (o 63 miliard korun). Naopak podíl zisků zahraničních firem, které byly reinvestovány v ČR, významně poklesl, ve srovnání s rokem 2021 o 40 %. Jde o zásadní problém ČR i z hlediska veřejných financí a státního rozpočtu. Pokud by tyto vyváděné dividendy byly zdaněny srážkovou daní se sazbou 15 %, jak již léta navrhuje hnutí SPD, stouply by příjmy státního rozpočtu ročně o téměř 60 miliard korun! Fialova vláda nemá odvahu tento alarmující stav řešit, přestože jde o jednu z hlavních příčin prohlubujícího se rozpočtového deficitu a narůstajícího státního dluhu. A namísto zdanění vysoce ziskových zahraničních korporací zvyšuje daně o další povinné odvody českým občanům, živnostníkům a firmám, ať už formou tzv. konsolidačního balíčku, tak návrhem státního rozpočtu na příští rok. To hnutí SPD odmítá.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…