Okamura (SPD): Tažení proti lidem, kteří nejsou očkovaní, přesahuje všechny meze

28.07.2021 13:59

Projev na 113. schůzi Poslanecké sněmovny 28. července 2021 k vládním opatřením proti koronaviru

Okamura (SPD): Tažení proti lidem, kteří nejsou očkovaní, přesahuje všechny meze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové.

Chtěl bych využít přítomnosti ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Vážený pane ministře, chtěl jsem vás z očí do očí vyzvat, abyste už znova nenasazoval občanům ty náhubky v MHD a obchodních centrech, protože jak víte, Nejvyšší správní soud už téměř potřicáté zrušil vaše plošné opatření, protože je v rozporu se zákonem.

Myslím si, že už to stačilo, protože hnutí SPD, jak víte, bylo jediným poslaneckým klubem, který hlasoval proti takzvanému pandemickému zákonu. Vy všichni jste si ho tady prohlasovali včetně vlády a opozice. My jsme upozorňovali na to, že to bude protizákonné a že ten zákon je paskvil. Chtěl jsem vás vyzvat k tomu, abyste přestal porušovat zákony České republiky. Vy kroutíte hlavou, že ne, a soudy, soudy tady rozhodují, že ano. Minulý týden to bylo 24krát, co už vám to shodili ze stolu, a včera to bylo znova. Myslím si, že té covidové historie a následných přešlapů bylo už ze strany vlády, premiéra Babiše a vás, pane ministře zdravotnictví Adame Vojtěchu, už dost. A já vás chci vyzvat, abyste nechal lidi volně dýchat a nenasazoval jim zpět ty náhubky na ústa.

Já si myslím, i to tažení proti lidem, kteří nejsou očkovaní, přesahuje všechny meze. Naprosto jsou ignorována práva lidí, včetně v těchto věcech nálezy soudů. Vzniká situace, kdy lidé nejdou na očkování proto, že to vyžaduje jejich zdravotní stav, ale proto, že jsou k tomu donuceni šikanou a hrozbami. Řada lékařů upozorňuje, že vakcinovat se s protilátkami se nedoporučuje, přesto ho lidé absolvují, aby unikli komplikacím. Naposled včera jsem se radil se svým lékařem a ten mi také řekl, že pakliže mám protilátky, tak že nedoporučuje očkování.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Rozhodnutí o vakcinaci musí být dobrovolné a individuální na základě posouzení rizik. A pokud, pane ministře zdravotnictví Adame Vojtěchu z hnutí ANO, naznačujete možnost povinného očkování, tak, pane ministře, říkám za SPD, naznačuji možnost, že půjdeme do ulic a nebude s námi žádná legrace, protože už to opravdu stačilo, to vaše nekonečné porušování zákonů České republiky. Už je to v několika desítkách případů. A my znovu budeme žádat jako SPD Sněmovnu o zrušení pandemické pohotovosti. Žádáme tady o to každou řádnou schůzi Sněmovny a pokaždé nám ten náš návrh jak vládní strany hnutí ANO a ČSSD, tak opoziční strany zamítají. A my teď sbíráme podpisy, tak uvidíme, jestli nám to některé ostatní strany připodepíšou, na to, abychom svolali mimořádnou schůzi Sněmovny nad ignorováním rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ze strany vás jako ministra zdravotnictví a Ministerstva zdravotnictví.

Ještě bych se rád vyjádřil k testům. Pakliže stát požaduje testy, tak je prostě musí lidem platit. A my tady prostě nedovolíme covidovou diktaturu. Znovu říkám, že očkování musí být dobrovolné. Kdo se chce nechat očkovat, ať se očkuje. Proč ne, to je dobrovolné rozhodnutí, v pořádku. Ale kdo se nechce nechat očkovat, nesmí být diskriminován. A vy, pane ministře, opakovaně děláte nejen protizákonné kroky, ale dokonce vy je děláte vědomě. Já vůbec nechápu, jak může k této situaci docházet a že k tomu Sněmovna mlčí! Protože nejenom ministr Arenberger, ale ministři tady říkají, že v některých případech dokonce víte, že to bude protizákonné, ale prostě to uděláte. A já si myslím, že to je opravdu už úplně nepřijatelné. A já si myslím, že i to, že vy prostě nedokážete připravit svůj návrh bez toho, aby vám to shodil soud... Já opravdu si myslím, že vy na to nemáte právo takovýmto způsobem plošně omezovat občany České republiky protiústavně a protizákonně. Já jsem vás chtěl opravdu důrazně vyzvat, abyste toho už nechal, protože tohleto není normální. A ještě notabene když je to menšinová vláda. Vy prostě ani nezastupujete většinu občanů České republiky! Ani hnutí ANO, ani v koalici s ČSSD. Tak já vás chci důrazně tady vyzvat. Já vím, že se tady jedná o jiném bodu, ale vy sám jste začal mluvit o tomto tématu v předešlém vystoupení, tak jsem na to navázal. A chtěl jsem vás důrazně vyzvat a měl byste se k tomu opravdu vyjádřit.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce